Transilvania Fashion Festival 2022: Clujul, pol important în domeniul modei naționale și internaționale

Clujul este, de ani buni deja, prin evenimentele organizate, un pol al cinematografiei mondiale, al teatrului de păpuși și marionete, al artelor vizuale, al artelor spectacolului, al modei nu în ultimul rând.

Rămân la modă, ținând cont de cei peste 30 de ani de evenimente de profil, organizate cu profesionalism de Asociația Culturală Pro Transilvania și dr. Matei Miko, ceea ce mă îndreptățește să afirm și să plasez Clujul pe harta europeană a modei, și nu numai. Am avut și avem parte de cele mai complexe și longevive evenimente fashion, în care cuvântul de ordine îl dau creațiile de autor.

Transilvania Fashion Festival 2022 nu s-a încheiat. El continuă prin paginile care-i sunt dedicate, analize obiective asupra noilor tendințe și stiluri, mărci inconfundabile în cazul designeri consacrați, plusuri din partea tinerilor designeri.

Privite astfel lucrurile, Transilvania Fashion Festival 2022, desfășurat sub egida European Fashion Council și Fashion TV, a fost un succes. Efortul organizatoric are la bază o echipă bine sudată, experimentată, alături de dr. Matei Miko aflându-se profesioniști de top și ajunge să amintesc nume precum Alin Gălățescu, Anca Elena Bălan, Victoria Pop, Mirela Presecan Tiberi, Diana Loșonți, Nicu Ciubăncan – regret sincer că nu pot fi amintiți toți. Toți contribuind, de ani buni, la crearea unei platforme de celebrare a modei, care plasează Clujul în elita modei internaționale.

Cele peste 40 de creații prezentate au accentuat importanța pe care o are marca în viața oamenilor sau, cu alte cuvinte, eticheta eleganței pentru evenimentele mondene și nu numai. Am să mă opresc asupra celor 3 zile în datele esențiale ale evenimentului, unul în care până și… ploaia a avut un cuvânt de spus.

Vineri, 9 și sâmbătă, 10 septembrie, au fost să fie zilele (re)întâlnirii cu un nume care nu are nevoie de

Cătălin Botezatu

prezentare, Cătălin Botezatu. Și pot spune fără să greșesc, VIGGO este Cătălin Botezatu, prezent cu o colecție pentru bărbați puternici, cool dacă admiteți cuvântul. Costumele, prin materialele folosite, prin imprimeuri, prin croielile slim-fit și culori, pun în valoare individualitatea fiecărui bărbat în parte. În cea de a 2-a zi, am avut parte de ținute extravagante, specifice evenimentelor de gală, reținând materialele pe cât de pretențioase, pe atât de transparente în marea lor majoritate, imprimeurile art safari, o colecție pentru femeile care știu ce vor de la viață.

Identitățile Chișinăului – mă voi referi la toatel prezențele din Republica Moldova -se regăsesc la Svetlana Cervinschi (colecția ”Grifonul roșu”), Daniela Naval (ODA, brand axat pe ținute vestimentare de inspirație arhitecturală), Olga Onea, Nicoleta Sofronovici, Daniela Starinschi, Doina Stratan (în cazul celei din urmă ținute în care albul este dominant, un Liss Couture 2022 pretențios).

Ucraina a avut statut de invitat special. Și-au prezentat creațiile, în aplauzele celor prezenți, și nu au fost puțini, Oleksandra Piskun, Dima Makeev (reprezentat de două dintre asistentele sale, Dima fiind pe… front!!!), Yulia Korolova (colecția APSARA).

Irina Silaghi

În prima seară, 9 septembrie, și-au prezentat colecțiile Irina Silaghi (carte de vizită distinctă), Mihaela Hancheș, Daiana Nealcoș (brand în care ținutele vorbesc despre puterea și delicatețea feminină, despre frumusețea interioară), Oana Hăbășescu (OANAID, colecție recomandată pentru ocazii deosebite prin eleganță. rafinament și distincție).

Cum spuneam, Cătălin Botezatu a deschis cea de a 2-a seară. I-au urmat Claudia Rawlings (UK, prezentă cu o colecție care evidențiază, în ținute de seară sau casual, farmecul feminin prin tehnici și finisaje impresionante, detalii rafinate, în două cuvinte, ținute personalizate); Tudor Halațiu (absolvent UAD Cluj-Napoca; colecția ”Bad Reputation”, elegantă, pretențioasă, simbol al puterii și spiritualității femeii; este un nume de urmărit, în urcare în orice caz, tot mai des prezent în festivalurile de profil); Oana Badea (fondatoarea Bitolia Gallery; creații vestimentare lejere și accesibile, un Comfortable Couture de calitate; ținutele Oanei Badea au fost prezentate la Dubai, în Săptămâna Modei de la Paris și București); FENA (țesături premium, modele unice prin detaliile care fac diferența-ajunge să amintesc combinațiile de culori-, dar care accentuează tendințele momentului); Varga Kinga (absolventă UAD Cluj-Napoca, promoția 2003; ținute axate pe knitwear, pline de viață, încărcate ”cu energie magică pentru femei puternice, ce scot

Raluca Soare

în evidență feminitatea, gingășia și puterea femeii, candoarea, senzualitatea”; într-un cuvânt: Kinga Varga!); Aleha Toncea (brand înființat în 2012; culorile vibrante sunt expresia femeilor care iubesc, a femeilor încrezătoare și creative, energice, sigure pe ele, cu o gândire pozitivă); Liborio Capizzi (Italia; colecția ”Mireasa lui Dracula”, surprinzătoare, în ton cu epoca vizată; o colecție pentru femei nu numai puternice, ci și misterioase).

Carmichael Andrew Byfield (născut în Jamaica, stabilit în Olanda; studiul designului vestimentar la Parsons College New York; prezent în ultimele două zile cu două colecții, una masculină, o a doua pentru femei, ambele de un rafinament aparte grație culorilor și imprimeurilor; House of Byfield este una de marcă, un brand ready-to-wear apreciat pentru design, calitatea materialelor, a inovațiilor aduse fiecărui model în parte).

Carmichael Andrew Byfield

Onoarea de a deschide seara a 3-a, i-a revenit Ralucăi Soare, colecție despre care poți afirma că feminitatea este la superlativ; este prin imprimeuri deosebite, o geometrie aparte, culori sobre, culori tinerești, ținute lejere, linii simple, atrăgătoare însă).

Tot duminică am admirat și aplaudat la scenă deschisă creațiile semnate de Mara Popa (colecția ”SCARS”, combinație negru și galben, combinație îndrăzneață și letală deopotrivă); Cristian Crișan (colecție ”Mother/Nature”, divers colorată, handmade embroidery elegant); Mihnea Covaci (absolvent UAD Cluj-Napoca; colecția ”Fallen Angels”; materiale diverse: latex natural, blană, pene, catifea de mătase, paiete și catifea); Diana Cholakova (Bulgaria; colecția ”Fairy Tale”, tinerească, axată pe motivele populare stilizate); Cristina Breteanu (Creations; rochii de seară, negru de mare efect, sobrietatea care impune femeia determinată, sigură); Patricia Kudo (”Murasaki Desing”, autenticul spirit nipon); Andreea Ilina (colecția ”Salve”, rochii lungi, eleganță aparte prin materiale și echilibru cromatic).

Transilvania Fashion Festival 2022 a fost să fie și evenimentul tinerilor designeri, a celor care bat la porțile consacrării. Voi începe cu UNArte București, universitatea reprezentată prin creațiile semnate de Narcisa Iftimuț/Bettyshor, Florin Breje – Andrada Petrariu – Oana Naslau, Raul Pașcalău – Mihaela Vișovan, Ramona Bizbac, Iulia Vlejoangă, Mariana Vieru.

Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, a fost bine reprezentată. Mi se pare firesc să-i prezint, porțile afirmării și consolidării numelor sunt deschise pentru toți: Bogdan Boruz, Iris Caba, Teodora Frâncu, Pentek Eszter, Simon Nora Eszter, Anca Zamfir; Denis Botineșteanu, Iris Cornea, Szolosi Hajnal, Andrada Muntean, Raul Matiș, Cristiana Filipoiu, Diana Vasiliță, Miruna Cristina Cioară – an 2 licență, colecția ”UADxPerwoll#Rethink Fashion”; Andreea Marinescu, Mihaly Renata, Nicu Liți, Giulia Amelian, Anastasia Miu, Giulia Groșan, Durco Jesica, Camelia Boaru, Iuliana Nistorică, Teodora Moldovan, Crina Hârșan, Rareș Brătulescu, Remus Moldovan.

Moda Cum Laude

Trofeele ediției 2022 onorează două distincte personalități ale modei: Kinga Varga (autentic ambasador al școlii clujene de fashion), respectiv Liborio Capizzi (Italia; un cv artistic încărcat).

Mă opresc și asupra unui moment special, derulat în seara a 3-a, mă refer la rochia din flori natruale purtată de Anca Țurcașiu (prezentatoarea galei), ținută marca Florina Bogdan, designer floral.

Demostene Sofron

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut