Tragedie de proporții la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa

Şapte pacienţi au murit, vineri, în incendiul izbucnit la Secţia ATI COVID a Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa. Întregul spital a fost evacuat, iar toate unităţile sanitare din judeţ au fost pre-alertate pentru preluarea pacienţilor.

Raed Arafat a anuţat, vineri, într-o conferinţă de presă la Constanţa, că în Spitalul de boli infecţioase erau 125 de pacienţi la momentul izbucnirii incendiului, dintre care 120 cu coronavirus, 10 în ATI.

Toţi pacienţii au fost relocaţi în spitale din judeţul Constanţa, unde au fost identificate locuri suficiente, şi nu este necesar transferul în alte judeţe.

Şeful DSU a precizat că nu există pacienţi cu arsuri între cei transferaţi.

”La acest moment nu există pacienţi de transferat. Situaţia este sub control, pacienţii sunt în siguranţă, nu este necesar sprijin din afara judeţului Constanţa”, a declarat Raed Arafat.

La rândul său, prim-adjunctul IGSU, Cristian Radu, a precizat că incendiul s-a manifestat la nivelul ATI, pe o suprafaţă de aproximativ 350 de metri păstrţi, în mai multe încăperi pentru pacienţi cu coronavirus în stare gravă.

Acesta a oferite detalii cu privire la autotizaţia de securitate la incendiu  a unităţii medicale: ”Din documentele pe care le-am consultat până la acest moment (…) obiectivul conţine mai multe clădiri care sunt vechi şi, la momentul edificării, nu se supuneau procesului de avizare/ autorizare. A fost ridicate diferite lucrări care, până în anul 2004, nu aveau obligaţia de autorizare. În perioada 2004 – 2007 s-au edificat o serie de lucrări, între care şi parte din acea instalaţie de detecţie şi semnalizare la incendiu şi lucrări stucturale care atrăgeau această obligaţie.”.

Secţiile ATI nu se fac la comandă şi nu suportă improvizaţii, subliniază reprezentanţii Federaţiei Sanitas din România, într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a organizaţiei în contextul incendiului produs vineri la spitalul de boli infecţioase din Constanţa.

„Nu mai devreme de ieri, premierul Cîţu ameninţa managerii cu pierderea locurilor de muncă dacă nu rezolvă problema locurilor la ATI. Să-i spună cineva domnului prim-ministru că secţiile ATI nu se fac la comandă şi nu suportă improvizaţii!”, se precizează în comunicatul Federaţiei Sanitas.

Organizaţia sindicală din domeniul sanitar atrage atenţia că Guvernul nu are o strategie coerentă pentru rezolvarea problemei infrastructurii învechite a unităţilor sanitare.

„Dar nu putem să nu spunem, pentru a nu ştiu câta oară, că acelaşi lucru (un alt incendiu, n.r.) se poate întâmpla oricând într-un alt spital din România, în condiţiile în care instituţiile sanitare sunt obligate să funcţioneze în clădiri cu infrastructură învechită (de peste 80-90 de ani!), incapabilă să facă faţă cerinţelor tehnice şi a celor de siguranţă a pacienţilor. Nu există o strategie coerentă la nivelul Guvernului şi nici un management adecvat al resurselor pentru a rezolva această problemă de structură a sistemului sanitar public! În schimb, guvernanţii sunt „campioni” ai deciziilor punctuale, luate „pe genunchi”, care încearcă să cârpească sistemul numai acolo şi când cedează!”, potrivit comunicatului Sanitas.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut