Tradiții pascale în municipiul Gherla

În  ajunul sărbătorii Paștelui catolic, încondeierea ouălor constituie, și în orașul Gherla, un obicei străvechi. Ouăle încondeiate sunt o mărturie a datinilor, credințelor și obiceiurilor, iar asta se respectă și în localitate.

Deoarece oul roșu este purtătorul unor semnificații profund legate de învierea lui Hristos și de reînnoirea naturii, creștinii gherleni nu ostenesc să-l încondeieze, pictând motive decorative, de o rară frumusețe. Asta au făcut timp de câteva zile, în preajma sărbătorilor pascale catolice, toți aceia care, cu respectarea restricțiilor actuale cauzate de pandemie, au onorat activitatea de încondeiere a ouălor, organizată de Fundația Culturală „Téka” din Gherla.

Sub îndrumarea doamnei Egri Hajnal, în fiecare zi, timp de 3 ore, participanții la acest   curs au realizat adevărate opere de artă, adică zeci de ouă multicolore, autentice și… naturale. Ouăle au fost aduse de participanți, de acasă, iar vopselele și celelalte ustensile au fost asigurate de organizatori. Pe lângă gherleni, la aceste activități au mai fost prezenți oaspeți din Cluj-Napoca, Dej și Sic, care în fiecare an, în această perioadă, răspund la chemarea organizatorilor. Împreună s-au inițiat în acest meșteșug popular de mare tradiție, în această perioadă.

Tot legat de Paște, cunoscutul sculptor gherlean, Ioan Galgóczy, a realizat mai multe lucrări din lemn cu simbolul sărbătorii, Iepurașul, care sunt expuse în sălile Centrului de Informare și Promovare Turistică și în fața sediului acestuia, din Piața Libertății nr. 3. O nouă atracție pentru publicul vizitator, după ce, în anii trecuți, Iepurașul a fost expus și pe domeniul public, mai precis în fața Catedralei Armenești din centrul orașului.

SZ.Cs.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut