Tradiție și Modernitate: Incursiune în istoria USAMV Cluj-Napoca

Pasionații de istorie academică și, nu numai, pot admira documente și fotografii, unele în premieră, despre înființarea și primii ani de existență ai Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, dar mai ales despre personalitatea marcantă a lui Mihai Șerban, director și primul deținător al titulaturii de rector al USAMV Cluj-Napoca, în cadrul expoziției „Tradiție și Modernitate”.

Organizată în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, în cadrul structurii Tunelul Timpului, pe zona pietonală a Bulevardului Eroilor din Cluj-Napoca, lângă Monumentul Memorandiștilor, expoziția propune o incursiune în istoria instituției de învățământ superior, de la înființarea în 1869 și până în prezent.

”Prin această expoziție unică ne dorim să subliniem rolul important pe care universitatea noastră l-a avut în comunitatea locală, națională și internațională de-a lungul timpului. Evocăm personalitatea profesorului Mihai Șerban și contribuția lui majoră la făurirea Marii Uniri, alături de alte personalități ale epocii, apoi pe profesorii noștri, care și-au adus aportul la pregătirea atâtor generații de studenți, evoluția în timp și performanțele în cercetare la USAMV Cluj-Napoca sau acțiunile cu impact în comunitate. Universitatea noastră se bucură de o îndelungată tradiție în aria învățământului superior agricol, care începe încă din anul 1869. Prin conexiunile create în timp, dar și grație realizărilor notabile pe care le-au obținut cadrele noastre universitare, USAMV Cluj-Napoca poate fi considerată un reper fundamental în lumea academică națională și internațională. Suntem onorați de faptul că această expoziție istorică începe în preajma Zilei Naționale a României, iar evocarea personalității prof. Mihai Șerban reprezintă o legătură peste timp cu momentul Marii Unirii din 1918”, precizează, într-un comunicat, prof. dr. Cornel Cătoi, rector al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca.

Expoziția, disponibilă spre vizionare în intervalul 29 noiembrie 2022 – 10 ianuarie 2023, mai reliefează transformările și progresul procesului de educație și cercetare până în zilele noastre, precum și etapele de dezvoltare ale USAMV Cluj-Napoca, universitate care punctează anual în topurile naționale și internaționale, în diverse domenii specifice.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut