Tot mai puțini români apelează la credite pentru achiziția unei locuințe

Mai mult de jumătate (61%) dintre românii care au cumpărat locuinţe anul trecut au folosit fondurile proprii pentru achiziţie, iar 53% dintre tranzacţii au fost încheiate pentru apartamente cu două camere.

potrivit unui studiu realizat în rândul specialiştilor imobiliari, 61% dintre persoanele care au achiziţionat locuinţe în 2022 au folosit fonduri proprii. Cei care au cumpărat proprietăţi cu un credit ipotecar / imobiliar cu avans mai mic de 15% reprezintă 28% dintre persoane, doar 5% dintre cumpărători au utilizat un credit ipotecar cu avans mai mare de 15%, 4% un credit co-garant (de tipul Prima Casă), iar 2% au făcut rate direct la constructor.
De remarcat că 53% dintre tranzacţiile din 2023 au fost apartamente de 2 camere şi 15% apartamente de 3 camere, acestea fiind cele mai căutate tipuri de proprietăţi. Comparativ cu anul 2021, procentele apartamentelor de 2 camere se menţine, însă cele cu 3 camere au scăzut cu 24%. Clasamentul este completat de garsoniere (9%), case în oraş şi case în mediul rural, fiecare cu câte 8%. Astfel, se poate observa că românii preferă în continuare locuinţele în oraş, majoritatea tranzacţiilor fiind în mediul urban.
Majoritatea proprietăţilor sunt cumpărate între 1 şi 6 luni de la data punerii la vânzare,
însă proprietăţile extrem de bune se vând în mai puţin de o lună, iar cele care nu au un preţ corect pot aştepta mai mult de 6 luni până sunt cumpărate.
În 2022 românii au contractat circa 84.000 de credite ipotecare, în valoare de aproximativ 4 miliarde euro, la un număr de peste 170.000 de tranzacţii efectuate. Creditul mediu a avut o valoare cu 7% mai mare decât în 2021 şi cu 21% mai mare decât în 2020, iar spre finalul anului 2022 au crescut refinanţările creditelor cu dobânzi fixe.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut