Tot mai multe cazuri de consum fraudulos de gaze naturale și energie electrică

Inspecția energetică, structură specializată din cadrul Delgaz Grid, a identificat anul trecut un număr de 1.509 de cazuri de consum fraudulos, cu aproape 40% mai multe față de anul 2022, 906 dintre acestea fiind la gaze naturale, iar 603 la energie electrică.

Pentru identificarea persoanelor vinovate și recuperarea prejudiciului, au fost întocmite și transmise plângeri penale către instituțiile abilitate.

„Instalațiile clandestine, intervențiile neautorizate asupra branșamentelor și contoarelor de gaze naturale/electricitate pot duce la incidente cu urmări dintre cele mai grave, ignorate în primul rând de cei care consideră că în acest mod pot beneficia de energie gratuită.

Orice astfel de instalație improvizată constituie o sursă de incendiu, electrocutare, explozie, intoxicație etc. Pentru un câștig nesemnificativ în raport cu consecințele posibile, oamenii își riscă bunurile, locuința, afacerea, sănătatea sau chiar viața. Pot avea de suferit atât cei care „se bucură” de consumul fraudulos prin facturi mai mici, dar și persoanele, locuințele, agenții economici din vecinătate și nu în ultimul rând, mediul.

Performanțele rețelelor de distribuție sunt afectate de improvizațiile și instalațiile clandestine, de cantitatea de energie necontorizată. La fel și protecțiile și automatizările ce sunt proiectate și reglate ținând cont de un consum cunoscut, declarat. În cazul fraudelor, consumul nu este cunoscut și atunci nici rețelele nu funcționează la parametri normali, având de suferit și consumatorii onești care își plătesc cu regularitate facturile.

Consumul fraudulos înseamnă și pierderi financiare pentru compania noastră, dar și creșterea unor cheltuieli pentru consumatori. Intervențiile ilegale afectează consumatorii onești prin întreruperi ale serviciului de distribuție și/sau parametri neconformi ai energiei și gazelor naturale furnizate”, a transmis Delgaz Grid.

Cantitatea de energie sustrasă în cele 1.509 cazuri descoperite anul trecut se ridică la circa 24 de milioane de kWh, cu o valoare de peste 11,7 milioane de lei.

Spre comparație, această cantitate de energie reprezintă consumul anual de electricitate al consumatorilor casnici dintr-un oraș cu circa 35.000 de locuitori (la un consum mediu de 150 kWh/lună pe locuință) sau de gaze naturale al locuitorilor dintr-o comună cu circa 5.000 de locuitori (la un consum de 1.000 mc/an, echivalent cu aproximativ 10.000 kWh/an pe gospodărie).

Consumul fraudulos reprezintă furt și se pedepsește conform prevederilor Codului Penal.

Din datele puse la dispoziție de Inspectoratul Poliției Județene Cluj la solicitarea ziarului Făclia reiese că faptele de racordare ilegală la rețeaua electrică le dau serioase bătăi de cap polițiștilor.

La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj se află în lucru 133 de dosare penale ce au ca obiect infracțiunea de furt de energie electrică, faptă prevăzută și pedepsită de art. 228 din Codul penal și Legea 123 din 2012 legea energiei electrice și a gazelor naturale.

Companiile de furnizare și distribuție a energiei electrice împreună cu reprezentanţi ai Poliţiei Române şi ai Jandarmeriei Române desfăşoară activităţi de identificare a persoanelor branşate ilegal la reţeaua de energie electrica sau a unor branşamente şi instalaţii electrice realizate artizanal. În toate cazurile depistate, se aplică sancţiuni contravenţionale, iar cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt de energie electrică. Pentru orice incident de acest gen se aplica prevederile Noului Cod Penal referitoare la infracţiunea de furt, coroborate cu cele ale legislaţiei speciale, respectiv Legea Energiei Electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, care la articolul 92 prevede următoarele: „(1) Deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcţionării echipamentului de măsurare a energiei electrice livrate ori modificarea fără drept a componentelor instalaţiilor energetice constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă; (2) Executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”. Dincolo de riscul condamnărilor cu executare (în cel mai fericita caz amendă), „branşamentele ilegale şi instalaţiile electrice improvizate, pe lângă faptul că pun în pericol viaţa celor care le utilizează, pot fi oricând sursa unui incendiu de proporţii. Mai mult, astfel de branşamente perturbă buna funcţionare a reţelelor de distribuţie, determină situaţii de supraconsum şi sunt, de multe ori, cauza unor întreruperi frecvente în alimentarea cu energie electrică, afectând astfel şi consumatorii branmşaţi legal”.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut