Tot mai aproape de Schengen

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a avut, miercuri, la Bruxelles, o întrevedere cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu care a discutat despre aderarea României la Spaţiul Schengen, stadiul îndeplinirii recomandărilor în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) şi al implementării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

„Guvernul României apreciază susţinerea Comisiei Europene pentru extinderea Spaţiului Schengen şi contribuţia esenţială la avansarea calendarului privind aderarea României, care a cunoscut o nouă dinamică în ultimele luni. Concluzii foarte bune ale recentei misiuni de evaluare confirmă pregătirea ţării noastre cu privire la acquis-ul Schengen şi ne aduce mai aproape de îndeplinirea acestui obiectiv de ţară”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă, potrivit unui comunicat al Executivului.Premierul a menţionat stadiul adoptării pachetului noilor legi ale justiţiei, subliniind că progresul din ultimele luni este o bună bază pentru un raport MCV pozitiv din partea Comisiei Europene.


Și politicienii clujeni atrag atenția că țara noastră este pregătită să atingă acest obiectiv. Rămâne doar ca decizia politică în acest sens să fie pregătită.

Datele preliminare arată că raportul tehnic pe România în privința îndeplinirii condiționalităților tehnice e foarte bun, adică noi ne-am făcut datoria în ceea ce privește criteriile tehnice de aderare, de fapt ele erau îndeplinite și în urmă cu 10 ani, ele s-au revalidat încă o dată, rămâne ca decizia să rămână la nivel politic iar pentru asta de la președintele țării și până la prim ministru și ministru de Interne, la europarlamentari, primari, toți cei care pot avea un cuvânt de spus sau o posibilitate de a prezenta România în adevărata ei față o fac pentru că, de departe, România îndeplinește și exigențele tehnice, dar și cele politice, fiind o țară cu adevărat europeană, care merită statut de țară eurpeană în integralitate, inclusiv prin aderarea la spațiul Schengen. Evident, este un continuu proces de negociere, că asta este Uniunea Europeană și sperăm ca în decembrie să avem o rezoluție favorabilă. Eu spun că din punct de vedere tehnic, lucrurile sunt îndeplinite, rămâne ca decizia politică să fie pregătită”, a declarat primarul Emil Boc, în cadrul intervenției avute la începutul ședinței de Consiliu Local de miercuri.

Suntem pregătiți și trebuie neapărat să intrăm (n.red în spațiul Schengen). Îndeplinim condițiile tehnice de 10 ani iar în ceea ce privește motivele legate de corupție și MCV care au fost invocate de mai multe țări în această perioadă, cred cî deja există state membre Schengen care au probleme mai mari decât noi. Regulile trebuie aplicate egal pentru toată lumea așa că România trebuie primită în spațiul Schengen chiar dacă acest act nu trebuie să însemne un cec în alb”, a afirmat senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei.

Tehnic suntem pregătiți cel puțin din 2011 să aderăm. Misiunile de evaluare au dat un aviz pozitiv încă din acul 2010, iar Parlamentul European din 2011. Faptul că încă nu am fost acceptați de toate guvernele statelor din spațiul Schengen arată impotența, incapacitatea, corupția și coruptibilitatea guvernelor României de până acum. Au fost vândute active ale statului sau au fost semnate acorduri comerciale având ca beneficiari agenți economici din statele care încă se opun – ultimul exemplu este cumpărarea unor nave multirol de la o firmă olandeză. Mai rău, guvernul PSD și PNL au cedat suveranitatea țării prin recentele legi ale justiției – legi prin care deciziile CCR nu mai sunt respectate și, implicit, Constituția țării. Singura modalitate de a îndepărtare a unor instrumente de șantaj este negocierea dură cu cei care dețin aceste instrumente. Avem exemplul premierului Bulgariei – Boyko  Borisov – care și-a condiționat votul pt. Frans Timmermans, candidatul socialiștilor la președenția Comisiei Europene, de ridicarea MCV pt. Bulgaria. O negociere ca la piață, dar o negociere normală, în interesul Bulgariei. Din păcate nu avem încă astfel de guvernanți”, a spus deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa.

Nu ne îngrijorează Olanda”

Recent, premierul Nicolae Ciucă a declarat că adoptarea de către Parlamentul de la Haga a unei rezoluţii care stipulează că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen „nu îngrijorează deloc”, el arătând că ţara noastră a făcut tot ceea ce era necesar pentru a îndeplini cerinţele tehnice pentru aderare.

„Am trecut în revistă repede acea decizie. Nu ne îngrijorează deloc pentru că ţara noastră a făcut tot ceea ce era necesar, astfel încât să îndeplinească cerinţele tehnice pentru accederea în spaţiul Schengen, lucru care s-a dovedit şi prin rezultatele verificărilor făcute de comisia nominalizată în acest sens”, a spus premierul Ciucă.

Prim-ministrul a arătat că autorităţile din România şi-au oferit disponibilitatea pentru ca reprezentanţi ai Olandei să vină în ţara noastră ca să facă verificări la faţa locului, acolo unde consideră că sunt probleme.

„Noi ne-am oferit disponibilitatea, inclusiv în relaţia bilaterală cu Olanda, astfel încât acolo unde consideră că sunt probleme şi doresc să vină să verifice la faţa locului, suntem în măsură să acceptăm această colaborare bilaterală ca dumnealor să verifice şi să vadă că suntem pregătiţi pentru accedere la spaţiul Schengen”, a explicat premierul.

Acesta a amintit despre eforturile României privind respectarea condiţiilor legate de statul de drept, corupţie şi crimă organizată.

„Vă pot spune că pe stat de drept am făcut în aşa fel încât la nivelulul Guvern şi la nivelul întregii coaliţii să luăm măsurile care se impun, în directă coordonare şi colaborare cu reprezentanţii Comisiei, să avem un pachet de legi ale justiţiei care într-adevăr să fie în deplină aliniere cu justiţia din Uniunea Europeană şi să ducă la acel proces de modernizare a justiţiei din România, iar pe partea de crimă organizată avem instituţiile statului care sunt foarte bine consolidate şi sunt convins că îşi fac datoria aşa cum şi-au făcut-o şi până acum”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Parlamentul olandez a adoptat o rezoluţie care stipulează că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, a anunţat săptămâna trecută, eurodeputata olandeză Sophia in’T Veld, coordonatoarea grupului Renew în Comisia pentru libertăţi civile (LIBE) a Parlamentului European.

Parlamentul European a adoptat cu o largă majoritate, o rezoluţie nonlegislativă în care cere Consiliului Uniunii Europene ca, până la sfârşitul anului 2022, să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia privind admiterea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen de liberă circulaţie. Pentru extinderea spaţiului Schengen este nevoie de o decizie cu unanimitate a Consiliului UE.

Anca M. COLBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut