Topul pensiilor speciale din județul Cluj

Statul român a cheltuit anul trecut cu beneficiarii clujeni de pensii de serviciu(cunoscute drept pensii speciale) aproximativ 41.3 milioane de lei, ceea ce înseamnă cam 8,5 milioane euro. Potrivit datelor centralizate la solicitarea ziarului Făclia de către Casa Județeană de Pensii Cluj, anul trecut în județul Cluj au primit pensie de serviciu 267 de persoane.

Printre beneficiarii pensiilor de serviciu plătite de Casa Județeană de Pensii Cluj se numără magistraţii, grefierii, aviatorii, foşti angajaţi ai Curţii de Conturi şi foşti funcţionari publici parlamentari. Vârsta standard de pensionare în România este de 63 de ani pentru femei, iar pentru bărbaţi 65 de ani, stagiul complet de cotizare fiind de 35 de ani, însă categoriile de angajaţi menţionate mai sus se pensionează la o vârstă mult mai mică comparativ cu celelalte categorii profesionale, iar pensiile lor nu sunt stabilite pe principiul contributivităţii, ci se ia în calcul 80% din ultimele venituri salariale brute, în unele cazuri adăugându-se chiar şi sporurile încasate.

Menționăm că plata pensiilor de serviciu se suportă atât din bugetul asigurărilor sociale de stat, cât și din bugetul de stat, astfel: pentru partea din pensie aferentă sistemului contributiv(calculată în baza punctajului mediu anual) plata se realizează din bugetul asigurărilor sociale, iar diferența dintre pensia de serviciu(stabilită în conformitate cu legea specială) și pensia aferentă sistemului publi de pensii se realizează din bugetul de stat”, a precizat Casa Județeană de Pensii Cluj.

Dintre beneficiarii de pensii speciale din județul Cluj, 200 sunt pensionari din categoria magistraților, 18 foști angajați ai Curții de Conturi, 14 foști grefieri iar 35 de persoane sunt foști aviatori.

Numărul clujenilor care încasează sume considerabile odată cu pensionarea este însă mult mai mare, deoarece din categoria pensiilor speciale fac parte şi pensiile militare. Acestea nu au fost luate în calcul pentru analiză, fiind gestionate de Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne şi Serviciul Român de Informaţii. Totodată, de pensii speciale mai beneficiază şi senatorii şi deputaţii, fiind plătite din bugetul Parlamentului României.

Cea mai mare pensie de serviciu în judeţul Cluj s-a ridicat anul trecut la 34.135 de lei (7.000 de euro), de 43 de ori mai mare decât cea mai mică pensie din județul Cluj-800 lei(pensia socială minim garantată). Beneficiarul celei mai mari pensii speciale din județul Cluj este un fost magistrat. În rândul foștilor aviatori, cea mai mare pensie este de 24.129 lei iar pensia de serviciu cea mai mare la foștii angajați clujeni ai Curții de Conturi este de 12.526 lei.

8.488.297 euro bugetul alocat în 2020 pentru pensiile speciale din județul Cluj

Din datele prezentate de Casa Județeană de Pensii Cluj reiese că în luna decembrie a anului trecut, bugetul alocat pentru plata pensiilor de serviciu a fost de 648.521 lei proveniți din Bugetul asigurărilor sociale și 2.796.313 lei de la Bugetul de stat. Dacă adunăm cele două sume și înmulțim cu 12 luni reiese că pe parcursul anului 2020 s-au alocat 41.338.008 lei pentru plata pensiilor speciale(8.488.297 euro).

Pe parcursul anului trecut, Casa Județeană de Pensii Cluj a avut, lunar, o medie de 1167 cereri de înscriere la pensie la limită de vârstă, anticipată, anticipată parțială, invaliditate sau de urmaș. La finalul anului 2020, în județul Cluj figurau în plată 185.464 dosare de pensie. Dintre acestea, 178.737 erau dosare plătite din bugetul asigurărilor sociale de stat iar 6.747 din bugetul de stat.

Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut