Ţigaretele electronice produse de trei companii, interzise în Statele Unite

Ţigaretele electronice şi produsele asociate fabricate de trei companii nu au obţinut autorizaţia din partea Agenţiei pentru alimente şi medicamente (FDA) pentru a putea fi comercializate în Statele Unite, a anunţat joi instituţia americană, marcând prima decizie dintr-o serie de măsuri care ar putea să afecteze serios această industrie, informează AFP.

Produsele analizate nu au putut să demonstreze că beneficiile aduse adulţilor (mai ales în privinţa ajutorului oferit pentru a îi face să renunţe la fumat) sunt mai mari decât riscurile generate pentru consumatorii mai tineri. Într-adevăr, pentru aceştia din urmă, ţigaretele electronice pot reprezenta o cale de intrare în categoria fumătorilor clasici.

Produsele vizate sunt cele fabricate de JD Nova Group LLC, Great American Vapes şi Vapor Salon. Ele includ ţigarete electronice „cu gust de cola”, „plăcintă de mere” şi „cereala cu caramel”.

Deşi sunt deja comercializate, aceste produse vor trebui să fie retrase de pe piaţă, a informat FDA într-un comunicat.

FDA a primit sarcina de a analiza produsele fabricate de cele trei companii, pentru a se asigura în privinţa beneficiilor lor asupra sănătăţii publice.

„Congresul american a conferit FDA autoritatea de a reglementa produsele de fumat pentru a proteja populaţia de efectele nocive ale consumului de tutun prin intermediul unor reglementări bazate pe ştiinţă”, a reamintit directorul interimar al FDA, Janet Woodcock, citată în acelaşi comunicat.

„Ştim că produsele de tutun aromate sunt foarte atractive pentru tineri, deci evaluarea impactului lor potenţial sau actual asupra utilizării de către tineri este un factor esenţial pentru a decide care produs poate fi comercializat”, a adăugat ea.

Liderul de piaţă din această industrie, Juul, nu este vizat de decizia anunţată de FDA. „Cererile privind restul produselor rămân în analiză”, a precizat FDA.

Peste 500 de companii au depus cereri similare de autorizare. Data limită pentru depunerea unor astfel de solicitări este 9 septembrie.

„Agenţia rămâne angajată în demersul ei ce vizează tranziţia spre o piaţă în care toate sistemele electronice de administrare de nicotină (SEAN), care sunt disponibile spre vânzare, să demonstreze faptul că sunt convenabile prin prisma protejării sănătăţii publice”, a transmis FDA în acelaşi comunicat.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut