Teatrul Naţional ‘Lucian Blaga’ Cluj – Napoca: “Svejk în concert” sau când pe buzele tuturor e degetul de la… picior !

Ada Milea este o voce inconfundabilă, asta este sigur. Muzica este un veritabil izvor de energie, cum izvoare de energie sunt şi imaginile artistice create, de la acţiune scenică la atitudini de o expresivitate cu ecouri în reacţia publicului spectator. Şi toate bine evidenţiate şi exploatate scenic graţie unei echipe de actori în care fiecare îşi cunoaşte bine locul şi rolul. Este ceea ce ne dorim de atâta timp şi avem, actori care stăpânesc instrumentele muzicale (pian, trompetă, percuţie), vocalişti înnăscuţi, buni dansatori, exacţi şi precişi în mişcări. Urmarea este una singură, se râde cu poftă, se aplaudă la scenă deschisă, te desparţi greu de întreaga echipă.

Am văzut de mai multe ori spectacolele concert ale Adei Milea. Am văzut şi am scris despre Insula şi Sânziana şi Pepelea, spectacole jucate cu casele închise. Sunt de departe producţiile care ţin afişul Naţionalului clujean de mai mult timp, păcat că nu multe întrunesc acest atribut al existenţei în timp.

Svejk în concert după Peripeţiile bravului soldat Svejk de Jaroslav Hasek, place. Chiar dacă pe moment este greu de plasat ca acţiune în sine (psihiatrie, tabără militară, popotă, câmp de luptă, tren spre linia frontului, restaurant,…), aspaţialitatea fiind una din cheile succesului. Îi urmează muzica (ritmuri ce amintesc de muzica din Balcani, dar şi de Bob Marley/reggae, hip – hop, cazacioc, ritmuri orientale,…), interpretările – Adrian Cucu/’Svejk’, Cătălin Herlo/’Otto Katz’, Radu Dogaru/’Marek’, Mihnea Blidariu/’Balon’, Cristian Rigman/’Vodicka’, Miron Maxim/’Dub’, Matei Rotaru/’Lukas’, Nucu Pandrea/’Colonel/General – maior’, Anca Hanu, Sânziana Tarţa/’Doamnele’, Giovanni Mateescu/’Ordonanţa generalului’ -, scenografia (Cristian Rusu), luminile (Jenel Moldovan), un angrenaj perfect pentru o seară reuşită.

Pata de culoare o dă, să recunoaştem, Nucu Pandrea, un solist autentic, inedit în peisajul muzical prin instrumentul folosit, frunza. Este greu de scris despre Nucu Pandrea dintr-un singur motiv, Nucu Pandrea trebuie… ascultat ! Are o vitalitate ieşită din comun, în care vârsta nu se vede deloc.

Mai mult, Svejk în concert obligă la citirea cărţii lui Hasek. Numai aşa se poate intra în pielea personajelor, numai aşa pot fi ele înţelese, numai aşa acţiunea capătă sens. Şi toate au un singur numitor comun, războiul, războiul, cu toate urmările sale nefaste.

Citiţi cartea, mergeţi să vedeţi Svejk în concert şi vă asigur că nu veţi regreta deloc. Pentru că Svejk este universul cu multe lucruri de o frapantă actualitate, de învăţat din ele şi de ţinut cont.

Sânziana şi Pepelea

• joi, 18 ianuarie, 19. 00 •

În această seară se joacă Sânziana şi Pepelea după Vasile Alecsandri, spectacol ce a avut premiera la 6 octombrie 2013. De atunci se joacă sold – out, cu bilete greu de găsit.

Regia este semnată de Alexandru Dabija, scenografia tot de Cristian Rusu, muzica Ada Milea şi Anca Hanu, în distribuţia spectacolului regăsindu-se Anca Hanu, Miriam Cuibus, Angelica Nicoară, Irina Wintze, Romina Merei, Adriana Băilescu, Patricia Brad, Matei Rotaru, Ionuţ Caras, Radu Lungeanu, Cristian Grosu, Adrian Cucu, Cătălin Herlo, Dragoş Pop, Cristian Rigman, Miron Maxim, Silvius Iorga, Mihnea Blidariu.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie