Teatrul Național Cluj-Napoca | Teatru în vreme de război

*vineri, 1 iulie, ora 19:00* Studio Euphorion

Echipa neobosită a Naționalului clujean anunță o nouă premieră, vorbim despre spectacolul-lectură „În vreme de război”, regia Ionuț Caras, care își propune să tragă un semnal de alarmă asupra consecințelor nefaste ale războiului.

Producția are la bază trei texte semnate de autori ucraineni contemporani: “Sașa, du gunoiul” Natalia Vorojbit, “Să le spunem pe nume” – Tetiana Kițenko şi “Copiii noștri” – Natalia Blok, se arată în comunicatul transmis presei. Traducerea îi aparține Ralucăi Rădulescu.

Textele invită publicul la o mai mare apropiere de uman și omenie, deschizând calea spre aprofundarea înțelegerii experiențelor celor de lângă noi.

Încercăm, prin aceste trei texte dramatice, să conștientizăm ce se întâmplă, să fim mai simțitori, să nu uităm. Să fim oameni, până la urmă. Mă bucur că am reușit să colaborez cu Anastasiia și Pasha Fedotov pentru că ei sunt partea vie, reală, concretă a dramelor despre care vorbim. Ei (și miile asemeni lor – refugiați sau nu) sunt motivul pentru care îndrăznim să facem «Teatru în vreme de război». Cu speranța și gândul bun că poate reușim să ajutăm cu ceva, să ne vindecăm“, mărturisește Ionuț Caras, regizorul piesei.

Cuplul Anastasia Fedotova și Pasha Fedotov, stabilit la Cluj, semnează scenografia și, respectiv, muzica live.

Distribuția: Adriana Băilescu, Diana Ioana Licu, Matei Rotaru

Natalia Vorojbit

Natalia este dramaturg şi scenarist de film, absolventă a Institutului de Literatură „Maxim Gorki” din Moscova (2000). S-a impus cu piesa Galka Motalko la scurtă vreme după absolvire. Piesa Bad Roads (2017) a fost jucată la Royal Court Theatre din Londra şi a fost, totodată, în varianta adaptată, propunerea oficială a Ucrainei la Premiile Oscar 2022.

Natalia este co-fondator, alături de Georg Genoux, a Theater of Displaced People, inițiativă dedicată refugiaților din Donbass, care face apel la puterea vindecătoare a teatrului.

Tetiana Kițenko

De asemenea dramaturg şi scenarist de film, Tetiana este interesată de drama socială şi psihologică. Premiată în repetate rânduri în cadrul Săptămânii Pieselor de Teatru Contemporan de la Kiev (2011, 2012 şi 2013) şi la festivalul Drama.UA de la Liov (2012), recompensată cu Marele Premiu la competiţa Free Theater (Londra-Minsk, 2016). A curatoriat numeroase proiecte în domeniul socio-cultural.

Natalia Blok

Dramaturg şi scenarist tradus în diferite limbi (poloneză, georgiană, germană, rusă), piesele sale au putut fi urmărite atât în Ucraina cât şi pe marile scene ale lumii. A fost nominalizată de mai multe ori la competiții recunoscute – Săptămâna Pieselor de Teatru Contemporan, Batumi Monoplay Festival, UA Drama.

Natalia Blok a pus bazele Teatrului Dramaturgilor, fiind multi premiată la competițiile de scenaristică organizate de Ministerul ucrainean al Culturii.

Spectacolul-lectură „În vreme de război” este organizat în cadrul campaniei UNITER – Artiști români pentru artiști ucraineni.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut