Teatrul Național Cluj-Napoca | Fassbinder încheie stagiunea în curs

*sâmbătă, 9 iulie, ora 19.00* Sala mare

Aflat la prima sa montare la Naționalul clujean, Eugen Jebeleanu propune o piesă cu un subiect sensibil și o distribuție exclusiv feminină.

Vorbim despre „Lacrimile amare ale Petrei von Kant”, de Rainer Werner Fassbinder (1971) – personalitate culturală complexă, realizator de film, actor, dramaturg, regizor de teatru, compozitor, editor, eseist, supranumit copilul teribil al cinematografiei germane”. Spectacolul, în traducerea în limba română a lui Victor Scoradeț, urmărește povestea de iubire dintre două femei, aducând în vizor, totodată, tema condiției artistului. Petra von Kant este o creatoare de modă renumită, însă duce o existență tumultuoasă.

Așa cum semnalează chiar regizorul, există mai multe paliere de lectură a concepției scenografice, dramaturgice și regizorale. Decorul (de pădure) este o adaptare, acesta provenind dintr-un alt spectacol („Căpcăunii” de Yann Verburgh). Amintim și citările vizuale de care beneficiază montarea de față – documente video și fragmente din filmul omonim al lui Fassbinder (1972). Luminile au rolul de a susține unitatea organică a spațiului scenic, de a contura o creație ce reproduce elemente ale naturii, soarele, luna.

Pentru mine ca regizor, asta este esențial: să reușesc să aduc actorii în aceeași cheie de joc, să fie coerent, onest, și mai departe vorbim despre mesaj, la nivel de fond, și de estetică, la nivel de formă”, a declarat regizorul Eugen Jebeleanu.

Distribuția: Petra von Kant: Ramona Dumitrean, Karin Thimm: Sânziana Tarța, Marlene: Angelica Nicoară, Sidonie von Grasenabb: Elena Ivanca, Valerie von Kant: Miriam Cuibus, Gabrielle von Kant: Diana Buluga

Scenografia – Velica Panduru, muzica – Ovidiu Zimcea

Piesa „Lacrimile amare ale Petrei von Kant” a fost montată pentru prima dată în 1971 la Landestheater Darmstadt.

Vârsta minimă recomandată pentru vizionare este 16+

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut