Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca | Ultima premieră a stagiunii în curs: ”Tinerii barbari”

*miercuri, 6 iulie, 20:00 * Sala Studio *

Nu cu mult timp în urmă a fost să fie premiera la ”Prometeu 22” (vineri, 1 iulie), și am ajuns în fața ultimei premiere, la fel de ofertantă ca titlu, echipă artistică, personaje puse în lumina reflectoarelor.

Și dacă tot am spus personaje, atunci atenția se îndreaptă spre personajele principale, Bartok Bela  (1881-1945) și Kodaly Zoltan (1882-1967), compozitori readuși în atenția noastră afectivă grație textului scris de Vecsei H. Miklos.

Discuția purtată cu realizatorii spectacolului-marți, 5 iulie, 20:00, are loc repetiția generală cu public-evidențiază liantul care ne unește și, de ce nu, ne poate defini ca spirite ancorate în realitatea imediată. Și acel liant este…muzica!

Vă supun atenției avizate puncte de vedere pe marginea noii premiere, ”Tinerii barbari”, un titlu și inedit, și incitant, recunoaștem din start acest lucru.

Visky Andras: ”Suntem în fața unei premiere foarte interesante. ”Tinerii barbari” îmi ridică un semn de întrebare: ce este autenticitatea? Este ceva extrem de interesant. Lucrează împreună la acest spectacol actori, instrumentiști, dansatori…, repetițiile au avut un ritm ieșit din comun. Bartok și Kodaly sunt actorii acestei piese. Cu toate acestea, muzica este semnată de Mester David”

Vidnyanszky Attila Jr (regia artistică): ”Mi-am dorit și ne dorim să aducem spectatorilor ceva din lumea lor, cum au trăit, cum au compus, interesul lor pentru folclor…Mi-am dorit să fac un spectacol care are de-a face cu muzica. Lucrând la Bartok, m-am întâlnit cu unele cuvinte de-ale sale, citate inspiraționale. Muzica este liantul care ne leagă, care ne unește, simțim legătura dintre noi. Noi am crescut într-o lume în care am crezut să trăim și suntem în siguranță. Dar nu este deloc așa, avem pandemii, avem război. Spectacolul vorbește despre singurătate, despre modul în care ne închidem în noi”.

Vecsei H. Miklos (text): ”Am scris textul dar trebuie să vă spun că fiecare perioadă din timpul repetițiilor a dus la modificări ale textului, am schimbat din mers, unele fraze au rămas, altele nu. Shakespeare ne îndeamnă să uităm cuvintele pentru că până și cele mai frumoase cuvinte își pierd sensul în timp. Textul în sine, în forma sa finală, transmite lucruri care nu pot fi transmise prin cuvinte. Va fi muzică, multă muzică. Firesc dacă ne gândim la anvergura celor doi compozitori, care au dat strălucire muzicii noastre. ”Allegro barbaro” este cea mai bună piesă muzicală a lui Bartok, de aici și titlul piesei. Tinerii vin din tinerețea celor doi compozitori”.

Tinerii barbari, inspirat din viața lui Bartok Bela și Kodaly Zoltan, textul Vecsei H. Miklos; regia Vidnyanszky Attila Jr, decorul Csiki Csaba, costume Kiss Zsuzsanna, muzica Mester David, coregrafia Berecz Istvan; în distribuție: Totszegi Zsuzsa, Imre Eva, Szucs Ervin, Bodolai Balazs, Vata Lorand, Albert Csilla, Gedo Zsolt, Farkas Lorand; acompaniază ansamblul Tokos

Demostene Sofron

Foto: Biro Istvan

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut