Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca | Prima premieră a stagiunii

*miercuri, 5 octombrie, ora 20.00* Sala Mare*

Așa cum a ținut să amintească în cadrul conferinței de presă organizate cu ocazia deschiderii noii stagiuni, regizorul Gábor Tompa, managerul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, perioada care urmează prilejuiește și o serie de premiere în repertoriul instituției artistice clujene. Prima dintre ele, intitulată „Alinare strămoșească”, este strâns legată de un eveniment aniversar și anume comemorarea a 125 de ani de la nașterea dramaturgului transilvănean Tamási Áron.

Gábor Tompa a subliniat că reprezentarea piesei este importantă pentru clujeni dat fiind faptul că, la concursul de dramaturgie organizat de Jenő Janovics la Teatrul Maghiar de Stat în anul 1924, Tamási Áron a trimis piesa Alinare strămoşească fără a se semna. Pe atunci piesa nu a fost prezentată la Cluj, însă a primit o mențiune din partea juriului.

Urmând producţiilor de succes Vrăjitorul neîndemânatic, Fii bun până la moarte și Scripcarul pe acoperiș, actuala premieră constituie a patra montare a lui László Béres pe scena Teatrului Maghiar de Stat de Cluj.

„Ceea ce m-a impresionat la Alinare strămoșească este că Tamási creează un mit și un univers propriu, care seamănă cu miturile lui Federico García Lorca. De fapt, se întoarce la păgânismul de dinainte de creștinism, la superstițiile comunității, la secui. El creează o limbă proprie piesei, o limbă pe care nu o vorbește nimeni. Aceste dialoguri nu seamănă cu viul grai, ci mai degrabă cu liturghiile bisericești în care textul este recitat ca o incantație. Tamási scrie despre aceste lucruri în eseul său intitulat „Ne dorim un teatru”: «Putem vorbi maghiara la nivel intelectual așa cum o putem vorbi și la nivelul sistemului nervos»”, a mărturisit regizorul László Béres.

Distribuția este formată din nume cunoscute: Zsolt Bogdán (în rolul principal) – Ádám Csorja, secui neaoş; Attila Orbán – Ambrus Csorja, fratele său mai mare; Eszter Román – Jula Kispál, o orfană; Áron Dimény – Márton Botár, tatăl ei vitreg; Tamás Kiss – Bence Gálfi, jandarm holtei; Loránd Farkas – notar comunal; Róbert Laczkó Vass – birău comunal; Ferenc Sinkó – judecător de tribunal, jandarm, cor; Csaba Marosán – procuror, jandarm, cor; Zsolt Gedő – apărător, jandarm, cor; Gellért Ábrahám, Hunor Fazakas, Botond Tulogdi – trei flăcăiaşi, cor.

„În cei aproape treizeci de ani de carieră, cred că este pentru a doua oară când joc într-o piesă a lui Tamási. Aș putea spune că descopăr aceste mirosuri, aceste gusturi, sensul ascuns al cuvintelor, precum și teatrul care se află în muzicalitatea din spatele cuvintelor. Chiar dacă cunosc foarte bine această lume – m-am născut la Miercurea Ciuc –  și îmi curge prin vine, îmi este extrem de greu s-o înțeleg și s-o validez cumva. Îmi este prea aproape, la fel și figura lui Ádám Csorja. Ceea ce mă impresionează de fiecare dată la László Béres este claritatea cu care suprapune lucrurile, modul în care construiește o scenă, lucru care conferă acestui teatru, bazat pe mijloace minime, foarte multă culoare”, a declarat Zsolt Bogdán, interpretul personajului principal.

Scenografia – Gyopár Bocskai, muzica originală – Tibor Cári, coregrafia – Attila Bokor. Interpretează: Attila Antal (contrabas), Zoltán Balázs Gyenge (vioară) și Enikő Tatár (clarinet, clarinet bas).

„Într-o lume modernă, am combinat dansurile ritualice, străvechi cu dansul contemporan fără să uităm de dansul popular și de Ținutul Secuiesc. Din această triadă am construit secvențele, pe care actorii le interpretează foarte bine”, a adăugat coregraful Attila Bokor.

Următoarea reprezentație a spectacolului va avea loc sâmbătă, 8 octombrie, ora 20.00, în Sala Mare.

Iulia GHIDIU

Foto: Biro Istvan

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut