Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca | Despre Teamă și Speranță în INTERFERENȚE 8

Festivalul Internațional de Teatru Interferențe ajunge anul acesta la cea de a 8-a ediție-17/27 noiembrie-, cu o temă în consonanță cu timpurile pe care le trăim de ceva vreme încoace, TEAMĂ/SPERANȚĂ.

Vor fi 10 zile pline, din care nu vor lipsi, pe lângă spectacolele anunțate, mesele rotunde, expozițiile, concertele de jazz, lansările de carte, zile începute devreme și încheiate spre miezul nopții. Și, în unele cazuri, după miezul nopții, firesc pentru un festival care a crescut de la o ediție la alta, aflându-se în momentul de față între primele festivaluri de profil din întreaga lume. Faptul că Tompa Gabor în dubla sa calitate-director al TMS Cluj-Napoca, respectiv președinte UTE-reușește acest lucru este de apreciat. Cu atât mai mult cu cât vremurile pe care le traversăm nu sunt deloc favorabile artelor spectacolului.

Invitații? Vor fi prezente companii cunoscute, unele cu state de servicii în festivalul clujean. Cu alte cuvinte ediția a 8-a aduce la Cluj-Napoca Atelier 3+1, Odeon-Theatre de l`Europe, Collectif A (toate trei de la Paris), Teatro Nacional Sao Joao (Porto, Portugalia), Theatre Vidy Lausanne (Elveția), Theatre National du Luxemburg, Teatrul ”Kosztolanyi Dezso” Subotica (Serbia), Wansung Playground (Seul, Coreea de Sud), Teatrul din Cetate Gyula/Teatrul Național „Illyes gyula” din Bereg (Ungaria-Ucraina), Teatrul de Stat Constanța, Unteatru (București).

Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca va fi prezent cu cinci titluri: ”Hamlet” (regia Tompa Gabor), „Prometeu 22” (după Eschil, regia Tompa Gabor), ”Oedipus” de Robert Icke (regia Andrei Șerban), ”Macbett” de Eugene Ionesco (regia Silviu Purcărete) și ”Tinerii barbari” de Vecsey Miklos (regia Vidnyanszky Jr).

Hamlet

Revin asupra numelui lui Andrei Șerban. O fac pentru a menționa faptul că spectacolul inclus în Interferențe 8 anticipează Zilele Andrei Șerban din februarie 2023, când distinsul regizor va împlini 80 de ani, subiect pe marginea căruia voi reveni la timpul potrivit.

Temele ediției 8 sunt de actualitate. Ele își găsesc reflectarea în titluri precum ”OMMA” (piesă coregrafică de Josef Nadj, Atelier 3+1, Paris), ”În numele Domnului” de Urban Andras (Teatrul Kosztolanyi Dezso din Subotica, regia Urban Andras), ”Așteptându-l pe Godot” de Beckett (Teatro Nacional Sao Joao, Porto, regia Tompa Gabor), ”N-am idee” (Theatre Vidy Lausanne, regia Christoph Marthaler), ”Familia Tot” de Orkeny Istvan (Teatrul din Cetate Gyula-Teatrul Illyes Gyula” din Bereg, Ungaria-Ucraina, regia Vidnyanszky Sr).”Aici Moscova” de Iulia Pospelova (Unteatru, București, regia Catinca Drăgănescu), ”Bătrânul și marea” (dramatizare și regie Jarem Lee, versiune pansori după romanul lui Ernst Hemingway; Wansung Playgraound, Seul, Coreea de Sud), ”Jocuri în curtea din spate” de Edna Mazya (Teatrul de Stat Constanța, regia Diana Mititelu), ”Zilele Bucuriei” de Arne Lygre (Odeon-Theatre de lʼEurope, regia Stephane Braunschweig), ”Libertatea de acțiune”, texte de Henri Michaux, regia Heiner Goebbels (Teatrul Național din Luxemburg), ”Viață? Sau Teatru?” de Charlotte Salomon (Collectif A, Paris, regia Astrid Bas).

Batranul si marea

 

Libertatea de actiune

Concertele de jazz înseamnă Lucian Ban (invitat consacrat deja în festival), respectiv Jazzation (Ungaria), ambele în sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat clujean.

Între expozițiile anunțate, figurează cea a scenografului Antal Csaba, unul dintre membri fondatori ai UTE, cel care, într-un interviu acordat Adei-Maria Ichim, declara: ”Ador existența acestui cadru european al teatrului”.

Pe marginea festivalului voi mai interveni, ținându-vă la curent cu toate noutățile.

Demostene Sofron

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut