„Ţara noastră merită să beneficieze de oportunitățile aduse de spaţiul Schengen”

România va negocia până în ultimul moment şi va solicita un vot pe aderarea la spaţiul Schengen în cadrul Consiliul JAI de joi, susţin surse guvernamentale. Politicienii clujeni atrag atennția că intrarea in Schengen ar insemna o dezvoltare economică foarte mare pentru România, iar țara noastră merită acest lucru. Ei punctează, pe de altă parte, consecințele în plan intern, în cazul unui eșec.

“Intrarea în Schengen ar însemna o dezvoltare economiăa foarte mare pentru România prin creșterea atractivității și competitivității Portului Constanța și a firmelor românești de transport marfă. Nu știu ce șanse are România, dar sper într-un rezultat favorabil”, a declarat deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin.

„România merită să adere la Spaţiul Schengen.  Cetăţenii din toate colţurile ţării şi-au exprimat această dorinţă, în ultima campanie realizată de PES Activists în colaborare cu Partidul Social Democrat “Românii merită în Schengen. Pentru a îndeplini această dorinţă, noi, Partidul Social Democrat am folosit toate canalele social-democrate europene pentru a susţine candidatura României la Spațiul Schengen. Rezultatele eforturilor noastre în susţinerea aderării României sunt evidente. Am dovedit că prin perseverenţă şi un dialog deschis putem schimba atitudini aparent inflexibile. Prin demersurile făcute de conducerea PSD și de europarlamentarii săi Olanda și-a ajustat poziția și a anunțat că va sprijini România. De asemenea Suedia, prin votul Parlamentului său, și-a exprimat susținerea pentru aderarea țării noastre la Schengen. Chiar acum pe ultima sută de metri, țara noastră primește un sprijin major din partea unuia dintre cei mai importanți lideri social-democrați europeni, premierul Germaniei, Olaf Scholz, care i-a solicitat cancelarului austriac  să își schimbe poziția în favoarea României  România joacă un rol foarte important şi este un aliat puternic în familia europeană.

Comisiei Europene a evidențiat, din nou, rolul extrem de important și contribuția României în sprijinirea deciziilor UE referitoare la războiul din Ucraina și-a reconfirmat necesitatea admiterii țării noastre în Schengen. Ţinând cont de toate aspecte, România are toate şansele de a primi votul pozitiv mâine.

Ţara noastră merită să beneficieze de oportunitățile aduse de spaţiul Schengen.

Partidul Social Democrat a făcut toate eforturile pentru ca românii să adere la Spaţiul Schengen,  tocmai de aceea, din punctul nostru de vedere, eșecul nu intră în discuție. Avem încredere în votul de mâine (n.red) şi avem încredere că reprezentanții tuturor partidelor din România vor fi uniți pentru a susţine această dorinţă, comună”, a afirmat liderul PSD Cluj, Alexandru Cordoș.

„Eu îmi mențin speranța până în ultimul moment. Din păcate, din ultimele declarații de la Viena, poziția Austriei este nefavorabilă României. E o schimbare de ultim moment, care surprinde, din două motive: în primul rând, la începutul anului, Austria era favorabilă României, iar, în al doilea rând, cele două țari sunt într-o relație de parteneriat consistentă, având în vedere volumul și importanța investițiilor austriece în România, în industriile petrolieră, financiară și de prelucrare a lemnului românesc.

Tocmai din aceste considerente sper că, în cazul unui vot negativ, să ne învățăm lecția: trebuie să schimbam modul de abordare a politicii la nivel european și să fim mai fermi în solicitările noastre și în planurile comune, fie ele economice sau politice. Îmi mențin crezul în construcția solidă a Uniunii Europene și sper ca acest argument să fie suficient de puternic pentru toți membrii Uniunii, inclusiv Austria, în votul de mâine (n.red joi)”, a spus deputatul USR de Cluj, Viorel Băltărețu.

„Speranța tuturor este ca România să fie acceptată în Schengen. Din păcate, autoritățile române nu au reușit să convingă și guvernul austriac că am îndeplinit toate condițiile solicitate. Nu știu ce se va întâmpla mâine (n.red joi), dar USR a depus toate eforturile pentru îndeplinirea acestui obiectiv. Liderii USR au avut mai multe întâlniri cu reprezentanții Parlamentului European și Comisiei Europene. Mai mult, Consiliul ALDE Europe, din care face parte și USR, a adoptat o rezoluție prin care cere Consiliului JAI să avizeze pozitiv aderarea României la Schengen.

Dacă ni se va respinge aderarea, vom rămâne în aceeași situație ca și până acum – cozi interminabile pentru verificare la graniță, un mare dezavantaj în special pentru transportatori pentru că se îngreunează foarte mult comerțul, de asemenea, controale în ceea ce privește frontiera aeriană. În plus, se va păstra neîncrederea țărilor UE față de România și în alte domenii precum cel al justiției sau al gestionării protecției frontierelor.

Din punct de vedere politic, actualul guvern PSD-PNL-UDMR și președintele Klaus Iohannis trebuie să-și asume acest eșec, mai ales din perspectiva negocierilor și discuțiilor diplomatice nereușite”, a precizat deputatul USR de Cluj, Oana Murariu.

“ Mă aștept la un vot favorabil și în acest sens mă aștept  ca atât președintele Iohannis cât și guvernul să folosească toată pârghiile posibile pentru a înlătura opoziția Austriei și orice alte obstacole posibile.

Din păcate pe plan politic nu vor fi consecințe în cazul unui eșec, partidele din coaliția de la putere vor găsi ca țapi ispășitori pe oricine în afara oamenilor lor sau vor încerca să-și paseze vina între ele î funcție de culoarea politică a fiecaărui ministru implicat”, a spus senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei.

“ Așteptările noastre sunt cele ale tuturor românilor – un vot pozitiv și o acceptare în spațiul Schengen. Din păcate este puțin probabilă un asemenea deznodământ mâine (n.red joi). Nu cred că Austria se va răzgândi după ce a anunțat public că se va opune.

Aderarea ar însemna circulația liberă de oameni și mărfuri în spațiul Schengen, care ar trebui să fie cel puțin la fel de mare ca spațiu UE. Deci e un fapt important.

Eșecurile Guvernului și ale diplomației din România de a obține acest acces încă de multe vreme au două motive. Pentru ambele avem exemple foarte recente.

Un motiv este incapacitatea de argumentare în timp util pentru a contrazice afirmațiile adversarilor primirii României. Guvernul Austriei a afirmat că aproape 100.000 de emigranți ilegali tranzitează anual România și ajung în Austria. Ministrul Bode nu a cerut dovezi, statistici clare de la omologul austriac. Dar nici nu a furnizat statistici care să dovedească o situație contrară. Nu știm dacă această afirmație gravă este adevărată sau falsă – Guvernul e incapabil să o contrazică.

Al doilea motiv este nefructificarea ocaziilor de a condiționa anumite decizii politice de la nivelul UE de acceptarea justificată a României în spațiul Schengen. De exemplu, noi am ratificat printre primii în Parlamenr acceptarea Finlandei și Suediei în NATO. Turcia condiționează acest vot de extr[darea unor așa-ziși teroriști. La fel Ungaria, condiționează garantarea unui noi împrumut Ucrainei, cu dobânda plătită de noi, de deblocarea fondurilor din PNRR – politic blocate. uvernul României s-a dovedit incapabil să gestioneze aceste situații ca atare ar trebui să demisioneze în cazul unui eșec”, a declarat deputatul AUR de Cluj, Alin Cole;a.

Și specialiștii atrag atenția asupra unor consecințe pentru țara noastră, în cazul unui eșec, În primul rând, susțin ei, populația și oficialitățile vor fi dezamăgite.

„Dacă se ajunge la vot și votul este unul negativ, avem consecințe destul de importante în ceea ce privește dezamăgirea majoră pe care oficialitățile și populația din România o vor resimți, vom avea consecințe în direcția consolidării discursului eurospeceptic și populist în România, în rândul unor partide precum AUR. De asemenea, vom avea o anumită răcire a relațiilor bilaterale între România și Austria. Acest lucru evident că nu va fi admis oficial de către cele două state, dar informal anumite punți de legătură nu vor mai fi chiar atât de solide față de cum erau anterior”, consideră Sergiu Mișcoiu, profesor universitar la Facultatea de Studii Euripene din cadrul UBB Cluj.

  • Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut