„Taifas” cu muzică, dans și poezie, la Dej

La sfârșitul săptămânii trecute, sâmbătă, dejenii au avut parte de un spectacol de muzică și poezie oferit de Asociația SmartArt și Despărțământul „Dr. Teodor Mihali” Dej, al ASTRA, în parteneriat cu Primăria Dej, Asociația Filantropică Doctor Horea Mânzat și BES România. Un spectacol susținut la Centrul Cultural „Arta” de: soprana Maria-Mădălina Constantin (Filarmonica „George Enescu”, București), tenorul Liviu Indricău și basul Alin Horia Mânzat de la Opera Națională București, iar din Dej, Petra Grad, Marin Grad și Ansamblul Folcloric „Someșana”, împreună cu o pleiadă de poeți astriști care au recitat versuri din propriile lor creații și nu numai.

Un excelent spectacol care a servit drept cadru lansării plachetei de versuri „Taifas”, purtând semnătura lui Alin Horia Mânzat, fondator All’S Choir și președintele Asociației SmartArt. Despre autorul cărții și despre carte au vorbit amfitrionii evenimentului, ec. dr. Radu Gavrilă, președintele ASTRA Dej și Marta Maria Mocanu, director general BES România, care a susținut financiar și sufletește apariția volumului.

Muzica este o călătorie, o călătorie dincolo de destinațiile fizice și geografice cunoscute. Prin urmare, poate fi și „imaginară”, traversând un vast și binecunoscut repertoriu internațional al muzicii. De data aceasta, spectatorii au fost „călători” prin cântec și dans în țări latine ca: România, Italia, Franța, Spania, Portugalia, Mexic etc.

În ce privește volumul de poezii „Taifas”, cu siguranță acesta se va păstra în memoria cititorului, prin versurile de factură intimistă, pictate „pe frunze”, „cu galben, oranj sau cu altceva”.

Cu o tensiune lirică proprie, izvorâtă din melancolica curgere a timpului printr-un banal cotidian, Alin Horia Mânzat nu devine nici pesimist, nici nihilist. El crede, și îl sfătuiește și pe cititor să creadă, că acest cotidian este în fond, întreaga noastră existență „e pasul zilei către noapte/ din întuneric spre lumină”. Și-atunci, când convulsiile cotidiene își pierd treptat stridența, visul se deșteaptă în viață, iar viața continuă în mod salvator să fie trăită ca un dar dumnezeiesc, unic și irepetabil.

În fine, spectacolul a fost fericit completat cu urări de bine și aplauze pentru prietenul și omul Zorin Diaconescu, ziarist și scriitor, realizator de emisiuni radio și TV, la împlinirea unei vârste senioriale, la care sperăm să mai adauge încă mulți ani cu sănătate!

Magdalena Vaida
Foto: Monica Buzași

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut