Tabloul lui Rubens din Catedrala Armenească Gherla se bucură de mulţi vizitatori

Chiar dacă nu a început sezonul turistic, municipiul Gherla deja cunoaşte animaţia din timpul verii. Cu ocazia sărbătorilor pascale tot mai mulţi străini au ajuns în fostul Armenopolis, oraş înfiinţat încă în anul 1410 după prima atestare documentară. Probabil că şi în minivacanţa de 1 mai în urbea de pe Someş vor sosi noi oaspeţi. Toţi aceşti vizitatori se interesează mai ales de impozanta Catedrală Armenească din centrul oraşului, unde este expusă o lucrare a lui Rubens.

În România, la ora actuală, există trei tablouri semnate de celebrul pictor flamand, Paul Peter Rubens. În timp ce primele două se găsesc la Muzeul Brukenthal din Sibiu, al treilea se află în frumoasa biserică armeano-catolică din pitorescul oraș transilvănean. Este vorba de tabloul Coborârea lui Isus de pe Cruce”, aflat în Catedrala Armeană „Sfânta Treime” din Gherla. Tabloul are o istorie tumultuoasă. Napoleon, după jefuirea Romei, și-a însușit pânza, pe care a pierdut-o însă în mâinile piraților englezi, care i-au dat-o regelui lor. Acesta i-a făcut-o cadou împăratului austriac. Împăratul austriac Francisc I a cerut ajutor bănesc armenilor din Ardeal. Drept recompensă, el a fost de acord să le dea orice pictură din galeriile imperiale. Armenii, mari amatori de artă, au ales pânza lui Rubens.

Aceasta a fost expusă în Catedrala Armeană din Gherla, de unde a fost transportată, în anul 1944, în Ungaria. În 1952 pictura a reintrat în posesia statului român, fiind adăpostită în condiţii de siguranţă la Cluj-Napoca (dar, nu a fost expusă!). La cererea oficială a armenilor din Gherla, după mai multe încercări, la 22 decembrie 1999, pictura s-a reîntors în Catedrala Armeană din Piaţa Libertăţii, unde poate fi admirată într-o capelă din stânga altarului. Tabloul valorează în prezent 16 milioane de dolari.

Deci, nu întâmplător tabloul „Coborârea lui Isus de pe Cruce” se bucură de mulţi vizitatori, grupuri de turişti din ţară şi străinătate interesându-se de această adevărată operă de artă, expusă într-unul din cele mai mari lăcaşuri de cult din Europa.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut