Tabere de vacanță la Răscruci

Nici în acest an nu lipsesc obișnuitele tabere tematice organizate de Fundația Kallós Zoltán, din localitatea Răscruci. Abia s-a terminat școala și gazdele deja pregătesc locația în vederea începerii primei serii de tabere.

În această vară, la sediul fundației înființată în 1992 de regretatul cercetător de folclor și etnograf Kallós Zoltán, fiu al satului, au loc patru tabere, care acoperă toată perioada vacanței de vară. Primii care vor intra în febra activităților recreative vor fi copiii în vârstă de 12-17 ani, care vor fi angrenați în Tabăra de tineret, ce are loc în perioada 3-10 iulie. Participanții vor face cunoștință cu folclorul de pe Câmpie și se vor instrui în instrumente și dansurile populare din zonă. Va urma Tabăra familiei, unde copii și adulți împreună petrec o săptămână în mijlocul naturii, în compania muzicii și jocurilor populare tradiționale, în fiecare seară având loc șezători populare. Tabăra se desfășoară în perioada 24-31 iulie. Cea de a treia tabăra este și cea mai frecventată și îndrăgită. Este vorba de cei interesați de meșteșugurile populare, scopul activităților fiind învățarea unor meșteșuguri cum sunt olăritul sau confecționare de coșuri. Cei înscriși vor frecventa acțiunile taberei în perioada 1-6 august, când tinerii se vor instrui în această adevărată artă sub îndrumarea unor specialiști în domeniu. Ultima tabără este cea de muzică populară și dans popular, adică de folclor, ce are loc în perioada 7-14 august și care an de an se bucură de mare popularitate. Participanții vor cânta și dansa în compania tarafurilor din localitate, Cluj-Napoca și Gherla, printre invitați aflându-se cunoscuți primași de pe Câmpie.

Oaspeții taberelor de vară de la Răscruci vor efectua drumeții pe Valea Someșului Mic și pe Câmpie, iar în fiecare seară se organizează programe artistice și concerte de muzică populară. Să nu uităm, în timpul anului de învățământ în cadrul Fundației „Kallós Zoltán” funcționează o adevărată școală de instrumente muzicală, onorată și de mulți copii din Cluj-Napoca.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut