Sute de spectatori la lansarea CD-ului „Folclor muzical din județul Cluj”

La Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca a fost lansat, la sfârșitul săptămânii trecute, CD-ul intitulat „Folclor muzical din județul Cluj (românește, ungurește, evreiește, țigănește)”.

Materialul muzical a fost imprimat de Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană” a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în perioada de pandemie. Acesta cuprinde 20 de suite și solo-uri instrumentale, interpretate de membrii orchestrei, dar și cântece vocale din zona Huedinului, în interpretarea solistei Mariana Morcan.

Cu acest prilej a avut loc un spectacol folcloric extraordinar, în cadrul căruia orchestra a adus în atenția publicului o parte dintre suitele instrumentale cuprinse pe acest album, alături de interpreta Mariana Morcan. Totodată, în scenă au fost prezenți tineri interpreți din Câmpia Transilvaniei, jucăuși și ceterași din mai multe zone ale județului Cluj, în mare parte de acolo de unde au fost culese  melodiile și care au prezentat folclor românesc, dar și al comunităților etnice conlocuitoare: maghiare, rome și evreiești.

Evenimentul a fost deschis de gazdele evenimentului, Orchestra „Cununa Transilvană”, dirijor profesor Ovidiu Barteș, printr-o suită instrumentală de jocuri populare din Câmpia Transilvaniei, o zonă deosebit de bogată stilistic, melodic și armonic, reprezentând una dintre cele mai  importante zone din arealul transilvan. Apoi au venit în fața publicului doi tineri interpreți, Diana Haja și Iacob Spiru Pop, care se străduiesc să ducă mai departe horile din această zonă. Spectatorii s-au bucurat și de o suită instrumentală de jocuri din Sopor, interpretate de primașul Alexandru Ciurcui -„Șandorică”, ceteraș care cântă în manieră tradițională proprie, descendent dintr-o recunoscută familie de ceterași din Soporu de Câmpie, județul Cluj, deținător al titlului de Tezaur Uman Viu.

După acest moment, Orchestra a interpretat trei jocuri țigănești din Câmpia Transilvaniei, melodii instrumentale selectate de dirijorul Ovidiu Barteș din culegerile folcloristului clujean Zamfir Dejeu. Din punct de vedere stilistic aceste melodii se regăsesc și în repertoriul ceterașilor români, însă variantele pe care orchestra le-a interpretat au adus în fața publicului o manieră interpretativă apropiată de cea a ceterașilor de etnie romă. Tot acum spectatorii s-au bucurat de un moment instrumental de muzică țigănească, în interpretarea tânărului Alex Anton Ciurcui, nepotul primașului Alexandru Ciurcui.

Spectacolul a continuat cu o suită de melodii evreiești din repertoriul klezmer, în interpretarea clarinetistului Sergiu Cebotari, alături de Orchestra „Cununa Transilvană”, melodii instrumentale din repertoriul internațional, într-o interpretare solistică de excepție. Apoi, pe scenă a urcat Formația klezmer „Mazel Tov” a Comunității Evreilor din Cluj, coordonator Vasile Socea, formație care activează de aproape 22 de ani. Au interpretat, printre altele, o suită de piese tradiționale klezmer, în care s-au împletit și acorduri populare românești.

Periplul muzical a continuat cu o altă zonă a județului Cluj, zona Huedin-Munții Vlădeasa. Trei jocuri locale au fost interpretate de clarinetistul Sergiu Cebotari și taragotistul Andrei Oșan. Tot din această zonă vine și Mariana Morcan, o reprezentantă de seamă a folclorului din județul Cluj, care anul acesta împlinește  30 de ani de activitate artistică. În calitate de angajată a Orchestrei profesioniste „Cununa Transilvană”, demonstrează seriozitatea și consecvența sa ca artist pus în slujba folclorului. Repertoriul adunat de-a lungul timpului cuprinde o varietate de cântece autentice, culese de acolo, de acasă, de pe meleagurile natale. Astfel că, în cadrul spectacolului, Mariana Morcan a prezentat un cântec din perioada de debut, dar și două cântece incluse pe albumul lansat de instituția clujeană de cultură.

Evenimentul a continuat cu o suită instrumentală din repertoriul ceterașului de origine maghiară Fodor Sámuel (Neti Sony), un faimos ceteraș al zonei Călata din județul Cluj. Apoi, spectatorii au vizionat un scurt film documentar despre modul în care se prepară în mod tradițional cozonacul împletit sau kürtős kalács, în localitatea clujeană Sâncraiu, o specialitate înregistrată ca produs tradițional maghiar.  Filmul a fost realizat de echipa instituției, care desfășoară în această perioadă un amplu proiect de reconstituire a tradițiilor și obiceiurilor din satele clujene. După acest film a fost adusă în scenă muzica tradițională maghiară, interpretată de un grup de muzicanți din  localitatea Mera, coordonați de Toni Rudolf.

Spre final, Orchestra „Cununa Transilvană” a interpretat o suită de jocuri populare de pe Valea Someșului Mic, jocuri selectate din culegerile folcloristului Zamfir Dejeu, suită în care sunt incluse piese culese de la ceterașul Mihai Zegrean, tatăl cunoscutei interprete Marinela Zegrean Istici. Tot acum a fost proiectat un scurt film documentar despre mâncărurile și practicile din bucătăria tradițională românească. Spectatorii au aflat cum se pregătesc zama de limbariță și învârtiturile, mâncăruri din localitatea clujeană Orman.

Un moment foarte apreciat de publicul spectator a fost prezența în scenă a Formației de jocuri tradiționale din Frata, coordonator Romulus Bucur, și Formației de jocuri și obiceiuri tradiționale „Zorile” din Mociu, coordonator Traian Sălăgean. Invitatul special al spectacolului a fost horitorul Vasile Soporan din Frata, cel mai important reprezentant al folclorului vocal-coregrafic din Câmpia Transilvaniei, desemnat Tezaur Uman Viu de Ministerul Culturii. De altfel, în cadrul spectacolului au evoluat mai multe Tezaure Umane Vii din județul Cluj. Pe lângă horitorul Vasile Soporan a fost ceterașul Alexandru Ciurcui, grupul instrumental „Zorile” și jucăușul Dumitru Moldovan, alături de perechea sa, Elisabeta Rusu, din Frata.

La final, managerul instituției, Adriana Irimieș, a vorbit despre importanța albumului „Folclor muzical din județul Cluj (românește, ungurește, evreiește, țigănește)” și a mulțumit tuturor celor care au evoluat pe scenă, publicului spectator, dar și orchestrei. Totodată, a oferit Diplome de onoare Orchestrei profesioniste „Cununa Transilvană” „pentru contribuția excepțională dovedită în păstrarea și promovarea muzicii tradiționale românești, în țară și peste hotare”, interpretei Mariana Morcan, „în semn de prețuire și apreciere pentru rezultatele remarcabile obținute în cei 30 de ani de activitate în cadrul Orchestrei, prin promovarea culturii și muzicii tradiționale din județul Cluj”, dar și dirijorului, prof. Ovidiu Barteș, „în semn de prețuire și apreciere pentru rezultatele remarcabile obținute în nobila activitate de promovare a culturii și muzicii tradiționale din județul Cluj, în țară și peste hotare”.

Pentru a-i apropia pe tineri tradițiile populare și să le trezească interesul și dragostea față de patrimoniul cultural românesc, la spectacol au avut acces gratuit mai mulți tineri din cadrul grupului „Muguri de folclor” din Cluj-Napoca, ce sunt coordonați de prof. Alexandru Filip și Viorel Dodea. De altfel, instituția clujeană oferă periodic astfel de bilete gratuite unor elevi și studenți clujeni, în cadrul proiectului „Educație prin cultură – Zestrea tradițiilor clujene”.

CD-ul lansat zilele trecute, cu o grafică de excepție semnată de Nicolae Nerțan, în format tip carte, al cărui conținut este prezentat și-n limba engleză, cuprinde o varietate de melodii instrumentale și cântece vocale din județul Cluj, din folclorul românilor și al comunităților etnice aparținătoare (maghiari, romi și evrei). Este vorba, în mare parte, de melodii instrumentale, selectate din culegerile de folclor din județul Cluj, ce aparțin folcloriștilor Virgil Medan, Zamfir Dejeu, Mircea Cîmpeanu, dar și din repertoriul instrumentistului Fodor Sámuel (Neti Sony). Acesta poate fi audiat în mod gratuit pe pagina www.tradițiiclujene.ro, la secțiunea Biblioteca audio.

Grigore SÂMBOAN
Consultant artistic
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii tradiționale Cluj

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut