Sute de medalii obținute, în 2022, de sportivii de la Cercul de karate al Palatului Copiilor

Scump la vorbă, dar mare la fapte. Cam așa s-ar putea caracteriza instructorul sportivilor Cercului de karate de la Palatul Copiilor Cluj-Napoca, prof. Alin Mărginean.

În sport, însă, nu vorbăria contează, ci rezultatele. Iar rezultatele obținute de sportivii mai mari sau mai mici, antrenați de dânsul, sunt, aș putea spune, fabuloase. Și nu e nevoie de multe cuvinte pentru a evidenția asta, așa cum se poate remarca și din dialogul purtat (aproape în fugă) cu prof. instructor Alin Mărginean.

 – Câți membri numără în prezent Cercul de karate al Palatului Copiilor din Cluj-Napoca?

– În prezent sunt aproximativ 250 de sportivi, înscriși în anul școlar 2022-2023.

– Care sunt criteriile actuale după care se fac înscrierile la Cercul de karate al Palatului Copiilor?

– Nu exista criterii de înscriere, oricine vrea să încerce acest sport e primit cu drag.

– Câți, dintre cei nou-înscriși, au participat la competițiile din acest an? Sau, altfel spus, cât timp îi trebuie unui copil sau tânăr nou-venit la Cercul de karate să se pregătească pentru a participa la o competiție?

– Depinde foarte mult de nivelul competiției. La cupe amicale poate participa chiar și după două luni de pregătire, însă pentru naționale sau campionate externe e nevoie de ani de muncă.

– În 2021, sportivii antrenați de dvs au obținut peste 150 de medalii la competițiile naționale și internaționale. Care este bilanțul anului 2022? Câte competiții, câte medalii și câte locuri I, în clasamentul general, ca și club?

– În total,  am obținut 118 medalii de aur, 137 medalii de argint și 117 medalii de bronz, astfel: Cupa Banzai, Arad – 50 de sportivi, 16 medalii de aur, 16 medalii de argint, 10 medalii de bronz, locul III la clasamentul general, din 32 cluburi participante; Cupa Transilvania, Târgu Mureș – 100 de sportivi, 20 medalii de aur, 26 medalii de argint, 21 medalii de bronz, locul I la clasamentul general, din 30 cluburi participante; Campionatul Național pentru Copii 7-12 ani, Cluj-Napoca – 98 de sportivi, 13 medalii de aur, 9 medalii de argint, 13 medalii de bronz, locul I la clasamentul general, din 44 cluburi participante; Campionatul Național +13 ani, Brașov – 40 de sportivi, 6 medalii de aur, 9 medalii de argint, 3 medalii de bronz, locul III la clasamentul general, din 57 cluburi participante; Cupa Hara, Sighișoara – 70 de sportivi, 13 medalii de aur, 12 medalii de argint, 12 medalii de bronz, locul III la clasamentul general, din 30 cluburi participante; Cupa României, Voluntari – 70 de sportivi, 10 medalii de aur, 22 medalii de argint, 13 medalii de bronz, locul 9 la clasamentul general, din 49 cluburi participante; Campionatul European de Karate Wukf, Italia 2022 – 20 de sportivi, 11 medalii de aur, 4 medalii de argint, 4 medalii de bronz, locul I ca națiune (România); Cupa Palatului Copiilor Cluj-Napoca – 100 de sportivi, 21 medalii de aur, 23 medalii de argint, 33 medalii de bronz, locul I la clasamentul general, din 16 cluburi participante; Transilvania Wukf Karate Cup Cluj-Napoca – 65 de sportivi, 8 medalii de aur, 16 medalii de argint, 8 medalii de bronz, locul I ca națiune (România).

– Care grupe de vârstă au obținut cele mai bune rezultate?

– De obicei, toate vârstele. Diferența dintre sportivi este că aceia care muncesc în plus au rezultate mai bune.

– În ce măsură considerați că pandemia a afectat rezultatele obținute anul trecut?

– Pe mine personal m-a ajutat foarte mult. Am făcut antrenamente zilnice în aer liber indiferent de anotimp sau vreme.

– Dintre multele succese obținute în 2022, care considerați că a fost, totuși, „succesul anului”? Care a fost cea mai grea competiție și la care competiție au fost cele mai multe și cele mai bune rezultate?

– „Succesul anului” a fost participarea la Campionatul European din luna noiembrie, din Italia, de unde ne-am întors cu 20 de medalii, cu 11 titluri de campioni europeni și 5 titluri de vicecampioni europeni.

– Care club considerați că este, în acest moment, cel mai „puternic” adversar al clubului Palatului Copiilor?

– Diferă foarte mult de la un concurs la altul. De obicei, primele 5 cluburi în clasamentul general.

– Câte ore pe zi sau pe săptămână se antrenează și unde se antrenează sportivii de la Cercul de karate al Palatului Copiilor?

– Sportivii Cercului de karate din cadrul Palatului Copiilor Cluj se antrenează în 4 locații: Palatul Copiilor – Filiala Mărăști și Centru, World Class Vivo, pentru antrenamentele de pregătire fizică generală și specifică și Cabana Copiilor din Băișoara, pentru antrenamentele de perfecționare.

Media pe săptămână a unui sportiv de la 12 ani în sus este de 5 ore antrenamente/ săptămână.

– Puteți descrie, oare, starea acestor copii, în special a celor mici, când se anunță rezultatele competiției?

– Emoțiile sunt foarte puternice pe toată perioada concursului. La anunțarea rezultatelor sunt nerăbdători, încrezători, fericiți dacă e un rezultat foarte bun, uneori dezamăgiți dacă nu e ce se așteptau, și atunci au întotdeauna aproape colegii sportivi și pe mine, ca antrenor, să le acordam suport. Dar întotdeauna învățăm din fiecare experiență. Cei mici sunt foarte fericiți tot timpul, ei nu au frică de eșec și au multă energie pozitivă.

– Ce credeți că-i motivează pe copii să vină la Cercul de karate?

– Implicarea noastră, a grupei de performanță, în toate activitățile pe care le organizăm și activitățile extra-karate, care sunt foarte importante pentru noi.

– Ce competiții sunt anunțate pentru 2023?

– Cele mai importante competiții din anul 2023 sunt Campionatele Naționale și Cupa României, dar și Campionatul Mondial din luna iulie, ce se va desfășura în Scoția.

– Noi vă urăm de pe acum: Succes! Și cât mai multe medalii! Dacă se poate, toate de aur!

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut