Sute de gospodării inundate, în zece județe din țară

În cursul zilei de marți și pe timpul nopții de marți spre miercuri, pompierii militari au intervenit în 10 județe pentru înlăturarea efectelor negative generate de ploile abundente și vremea rea. La nivel național au fost emise 45 atenționări și avertizări hidrometeorologice imediate Cod Roșu, Cod Portocaliu și Cod Galben, care au vizat averse torențiale, intensificări puternice ale vântului, scurgeri importante de pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide și creșteri de debite.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în urma manifestării fenomenelor meteorologice periculoase au fost înregistrate efecte de vreme rea în 32 localități din județele Bistrița – Năsăud, Brașov, Cluj, Covasna, Hunedoara, Harghita, Maramureș, Sibiu, Sălaj și Satu-Mare). Pompierii au acționat în sprijinul populației și administrației publice locale pentru evacuarea apei din 332 gospodării, precum și pentru curățarea de aluviuni și facilitarea scurgerii apei pentru 35 poduri și podețe.

În județul Cluj, pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din curtea interioară a Spitalului de Recuperare. Alte trei intervenții (pentru curți și beciuri inundate) au fost la Dej, Sânmărghita și Popești.

În cursul zilei de miercuri, mai precis la ora 10:29, pompierii au fost solicitați să intervină la Dej pentru evacuarea unor persoane dintr-o casă care a rămas izolată după ce Someșul și-a schimbat, pe o porțiune, cursul, datorită debitului mărit. Două persoane, de 60 și 61 de ani, au fost preluate și transportate de pompieri, cu barca de salvare.

În contextul creșterilor de debite pe mai multe cursuri de apă din țară, IGSU atrage atenția populației din zonele vizate să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora. Totodată, recomandă cetățenilor să curețe rigolele din apropierea locuinței, pentru facilitarea scurgerii normale a apei.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie