Suspendarea distribuției în afara țării a unor antibiotice și antitermice, avizată favorabil de Comisia Europeană

Comisia Europeană a avizat favorabil solicitarea României privind adoptarea în procedură de urgență a suspendării temporare a distribuției în afara țării a anumitor medicamente din categoria antibiotice și antitermice cu administrare orală – anunță Ministerul Sănătății.

Este vorba de: Amoxicillinum, Amoxicillinum + Acidum clavulanicum, Azithromycinum, Cefuroximum, Clarithromycinum, Phenoxymethylpenicillinum, Sulfamethoxazolum + Trimethoprimumm, respectiv Ibuprofenum și Paracetamolum.

Potrivit MS, măsura este una cu caracter temporar, se va aplica pe o perioadă de trei luni, în contextul situației epidemiologice actuale și este menită să asigure continuitatea disponibilității acestor medicamente pentru pacienții români. Măsura nu afectează exportul medicamentelor fabricate de către producătorii români, ci se referă doar la oprirea distribuției intracomunitare a medicamentelor alocate pieței din România.

În luna ianuarie 2023, autoritățile române au notificat Comisiei Europene proiectul de Ordin privind aprobarea Listei medicamentelor antibiotice și antitermice cu administrare orală a căror distribuție în afara teritoriului României se suspendă temporar pe o perioadă de 3 luni și au solicitat adoptarea în procedura de urgență prevăzută la articolul 6 alineatul (7) din Directiva (UE) 2015/1535. După examinarea proiectului de ordin, Comisia consideră că solicitarea adoptării în procedură de urgență este justificată”.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut