Sunt dependent de picăturile nazale? Pot scăpa în doar 30 de minute, fără durere?

La Cluj există o soluție nouă de tratament împotriva dependenței de picăturile nazale, cauterizarea cu radiofrecvență. Cu ajutorul unui aparat performant și o tehnică preluată de la americani, problema se poate rezolva rapid, în doar 30 de minute. Este o intervenție simplă, care presupune anestezie locală.

Dependența de picăturile de nas dă o senzație, aproape permanentă, de nas înfundat. Tehnica de radiofrecvență Ellman, originară în SUA, a făcut posibilă utilizarea undelor de 4 MHz în folosul medicinii. Chirurgia cu radiofrecvență, fără sângerare (minimală), fără distrucția țesutului, permite vaporizarea apei din țesuturi, cu «stafidirea» și albirea mucoaselor, ce se vor detașa singure, în ziua a doua, fiind eliminate de către pacienți. Reepitelizarea mucoasei nasului se face natural, în 5, până la 10 zile, în funcție de «stofa clientului». Îngrijirea de după intervenție presupune doar spălături nazale și vitamina A.

De ce am ajuns să fim dependenți de picături. Unde am greșit?

Multe persoane prezintă o obstrucție nazală permanentă și își administrează singuri tratamente cu diverse picături care să le desfunde nasul. Efectul decongestionantelor nazale se menține la începutul utilizării pentru o perioadă mai lungă, iar ulterior perioada se micșorează, ajungându-se la utilizarea zilnică a acestora și, în cele din urmă, la dependența de picături. Majoritatea picăturilor nazale dau rapid dependență, după 7-14 zile de utilizare, cu excepția spălăturilor nazale cu ser fiziologic.

Dependența aceasta “se traduce” prin senzația de nas înfundat. În astfel de situații se recomandă consult de specialitate ORL și nu utilizarea tratamentelor autoadministrate, un examen fibroscopic sau endoscopic, și o testare alergologică care va hotărî cauza declanșării rinitei și tratamentul corespunzator.

Obstrucția nazală cronică poate fi datorată mai multor cauze: diverse răceli netratate corect, alergii, portaj nazal de stafilococi sau alte bacterii, sinechii post intervenții chirurgicale.

Cum vindec dependența de picăturile de nas?

Tratamentul, în astfel de situații, poate fi de două feluri: medicamentos, etiologic-alergologic sau antiinfecțios, cu tablete, spălături nazale cu ser fiziologic și aerosoli sau chirurgical (micșorarea cornetelor nazale hipertrofiate), cu ajutorul radiofrecvenței cu aparatura Ellman (USA). Procedura este simplă, nedureroasă, realizată în cabinet și nu necesită spitalizare. Se efectuează cu anestezie locală (spray de lidocaină, ca la stomatolog). Aplicațiile sunt în profunzimea mucoasei, pe o suprafață mare, 30-40 de secunde pentru fiecare nară, permițând vaporizarea apei din țesut foarte rapid, cu sângerare minimă și efect maxim în profunzimea mucoasei.

Pacientul poate pleca acasă după aproximativ o jumatate de oră de la intervenție, fără tampoane în nas și revine, ulterior, la controalele stabilite de medicul curant. Efectul de îmbunătățire a respirației apare la câteva zile postoperator și este unul definitiv sau de lungă durată, cu o îmbunătățire absolută a calității vieții.

Pentru control, faceți o programare la Clinica Nova Explorări ORL din Cluj, aflată la demisolul Spitalului de Recuperare, strada Viilor 46-50, telefon 0364.881.531, 0771.419.766. Puteți folosi și trimitere din partea medicului de familie. Clinica are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Dr. Alexandra Sabina Pop, medic specialist ORL, Clinica Nova Explorări ORL Cluj-Napoca

Articole din aceeasi categorie