Subcomisie pentru libertăţi civice şi protejarea spaţiului civic la Senat

O subcomisie pentru libertăţi civice şi protejarea spaţiului civic va fi constituită în cadrul Comisiei pentru drepturile omului din Senat, a anunţat, joi, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene, senatorul PSD Vasile Dîncu, în deschiderea mesei rotunde „(Re)Construcţia spaţiului civic românesc. Drepturile şi libertăţile civice şi protejarea spaţiului civic din perspectiva modelelor europene”.

„Avem câteva evenimente care au fost legate de societate civilă, transparenţă, liberul acces la informaţii de interes public, transparenţă decizională în administraţia centrală şi locală, de dreptul la protest şi iniţiativă civică. Am discutat cu reprezentanţii societăţii civile să constituim o subcomisie la Senat – pentru drepturile omului, pentru libertăţi civice şi protejarea spaţiului civic, o subcomisie. Doamna Anca Dragu este de acord, a fost încântată să discutăm despre constituirea, în cadrul comisiei pe care domnia sa o conduce, a unei subcomisii cu care să lucrăm împreună”, a precizat Dîncu.

În context, preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, senatorul USR Anca Dragu, a subliniat importanţa constituirii acestei subcomisii, scopul ei fiind acela de a fluidiza dialogul cu societatea civilă pe problemele menţionate.

„Despre această subcomisie am discutat zilele acestea cu domnul Vasile Dîncu. Ideea ar fi că cel mai bun loc pentru această subcomisie ar fi la Comisia pentru drepturile omului. Zilele următoare ne vom uita la detaliile tehnice, avem nevoie şi de nişte paşi procedurali. Important e că am identificat această nevoie şi că vrem să găsim soluţiile pentru a avea un dialog coerent, continuu. Există un om, un consilier parlamentar şi câţiva parlamentari care exact se ocupă de această relaţie cu societatea civilă şi unde îi puteţi trage mereu de mânecă. Scopul este de a fluidiza dialogul. La Comisia pentru drepturile omului sunt mult avize, foarte puţine rapoarte, dar avize foarte multe. Cred că este comisia cu cel mai mare număr de avize (…). La Camera Deputaţilor, această comisie cred că e împărţită în două, dacă nu chiar în trei comisii, are cel puţin două comisii diferite. Are şi foarte multe subiecte pe agendă, dar găsim resurse. Important este că în general societatea civilă ştie Comisia pentru drepturile omului, i-am avut alături de noi în multe ocazii”, a transmis Dragu.

Într-o intervenţie, Oana Preda, de la Centrul de Resurse pentru Participare Publică, a criticat faptul că de „foarte multe ori” proiecte de lege care afectează spaţiul civic nu ajung la Comisiile pentru drepturile omului din Parlament.

„De foarte multe ori, multe proiecte de lege care afectează spaţiul civic nu ajung la comisiile pentru drepturile omului, nici la Cameră, nici la Senat. Nu ştiu cum am putea să facem mai bine lucrurile astea. De exemplu, modificările la OG 26, care avea un efect clar pe drepturile omului, nici măcar pentru aviz nu au fost trimise la Comisia pentru drepturile omului.

Evenimentul „(Re)Construcţia spaţiului civic românesc. Drepturile şi libertăţile civice şi protejarea spaţiului civic din perspectiva modelelor europene” este organizat de Comisia pentru afaceri europene din Senat.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut