SUA: Florida interzice pașaportul de vaccinare în numele libertății individuale

Pașaportul de vaccinare, document ce atestă că titularul său a fost vaccinat împotriva COVID-19, a fost interzis în statul Florida în numele respectării „libertăților individuale”, a anunțat vineri guvernatorul republican al acestui stat foarte turistic, transmite AFP, citată de AGERPRES.

Ordinul guvernatorului Ron DeSantis interzice serviciilor administrative din acest stat să elibereze pașapoarte de vaccinare sau orice tip de document care să ateste că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19. Totodată, ordinul împiedică companiile din Florida să solicite clienților acest tip de pașaport de vaccinare sau dovada unei imunizări împotriva virusului.

În viziunea lui DeSantis, un apropiat al fostului președinte Donald Trump, pașaportul de vaccinare limitează libertățile individuale și amenință confidențialitatea medicală. „Este total inacceptabil ca un guvern sau sectorul privat să vă solicite să prezentați o dovadă a vaccinării doar pentru a participa la viața socială”, consideră DeSantis.

„Vrei să mergi la cinema? Trebuie să arăți asta? Nu. Vrei să mergi să vezi un meci? Nu. Vrei să mergi într-un parc de distracții? Nu. Nu suntem de acord cu asta”, a continuat guvernatorul.

Anunțul survine după publicarea unui articol în Washington Post, care informa că administrația Biden lucrează pentru a pune în aplicare standardele guvernamentale pentru un viitor pașaport de vaccinare care să însoțească ridicarea restricțiilor sanitare pe teritoriul SUA.

Crearea unui pașaport de sănătate este, de asemenea, în discuție la nivelul Uniunii Europene, care ar dori să lanseze acest tip de inițiativă în această vară pentru călătoriile în cadrul Uniunii. La rândul său, China a anunțat la începutul lunii martie un „certificat de sănătate” digital pentru chinezii care doresc să călătorească în străinătate.

Peste șase milioane de persoane au fost vaccinate cu prima doză de vaccin anti-COVID-19 în Florida, stat care are o populația de aproximativ 22 de milioane de locuitori. Începând de luni, toate persoanele adulte care doresc să se vaccineze vor fi eligibile fără prescripție medicală.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut