Strângere de fonduri pentru monitorizarea calității aerului din Cluj-Napoca

Mai multe organizații au lansat, vineri, o campanie de strângere de fonduri pentru „Aerlive Cluj” – rețeaua cetățenească de monitorizare a calității aerului, în ideea de a instala 20 de senzori de monitorizare a calității aerului din municipiul Cluj-Napoca.

”Problema e că nu știm ce respirăm. În 2014, un studiu susținea că în Cluj-Napoca se respiră cel mai curat aer din Europa. La sfârșitul lui 2019, New York Times afirma că aerul din Cluj-Napoca este cel mai poluat din România. În realitate, nu avem suficiente date pentru a trage o concluzie cu privire la aerul pe care îl respirăm”, arată Ștefan Voinea, de la Observatorul Român de Sănătate.

Potrivit acestuia, calitatea aerului din Cluj-Napoca este monitorizată azi de numai 4 stații oficiale, a căror amplasare „este discutabilă”. Mai mult, datele cu privire la poluarea aerului „nu sunt accesibile în timp real, pentru a le permite clujenilor să se protejeze de efectele ei nocive”.

Obiectivul campaniei este strângerea a 19.000 de euro pentru a instala 20 de senzori de monitorizare a calității aerului, acreditați la nivel național, amplasați în baza unei metodologii științifice, pentru a avea o acoperire optimă a orașului. Senzorii vor monitoriza 11 parametri, inclusiv microparticulele PM2.5 și PM10, ce au efecte nocive majore asupra sănătății. „Clujenii vor avea acces la o pagină prin care pot monitoriza în timp real calitatea aerului din apropierea lor, iar donatorii vor putea să aplice pentru adoptarea unui senzor și instalarea acestuia acasă sau la birou”, spune Camelia Gui, unul dintre coordonatorii proiectului.

Inițiativa este lansată de Observatorul Român de Sănătate, Clujul Sustenabil, Romanian United Fund, Fundația Comunitară Cluj, Caravana cu Medici şi Declic, cu sprijinul Talo Media și Komiti. Platforma Aerlive.ro, care va găzdui rețeaua de senzori, este un proiect inițiat de Ecopolis și Fundația ETA2U.

Campania de strângere de fonduri se derulează până la sfârșitul lunii octombrie 2020 și, dacă are succes, senzorii vor fi instalați în noiembrie 2020 – au anunțat inițiatorii proiectului. Potrivit acestora, vor fi montați 20 de senzori uRADMonitor A3/Industrial (certificați de INCD-ECOIND la nivel național), în cele mai relevante zone din Cluj-Napoca.

Pagina https://ceaerrespir.ro/ poate fi accesată pentru donaţii şi informaţii despre campanie.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut