„Statul român trebuie să fie pregătit să primească un eventual val de refugiați”

Subiectul conflictului dintre Rusia și Ucraina este, zilele acestea, pe buzele tuturor, iar specialiștii și politicienii atrag atenția asupra unor aspecte importante, printre care și consecințele pentru comunitatea românească de acolo.

Astfel, Sergiu Mișcoiu, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj, spune că această criza fără precedent provocată de masarea armatei ruse la frontiera sa estică și de formularea unor cereri directe privind așa-zise garanții de securitate pe care Occidentul ar trebui să i le ofere Rusiei este motivată, în primul rând, de o logică internă.

„Regimul Putin, tot mai contestat, de fapt, inclusiv în mediile militar-industriale rusești, confruntat cu valuri de proteste radicale anti-sistem în vecinătatea sa imediată (Belarus, Kazahstan), a avut nevoie de o relegitimare în fața cetățenilor ruși, iar situația din Ucraina a reprezentat cea mai bună ocazie pentru un asemenea demers. De aceea, marea ofensivă cu care Vladimir Putin amenință Ucraina de mai bine de trei luni nu s-a produs nici până astăzi și nu are șanse să de producă ca atare. Însă multiplicarea incidentelor din ultimele zile în Donbass – numeroasele încălcări ale încetării focului, cei doi militari ucraineni uciși, evacuările de civili orchestrate de separatiștii pro-ruși – seamănă din ce în ce mai mult cu un război indirect. Această tensiune extremă, alimentată de discursul dublu al președintelui rus despre o presupusă retragere a trupelor sale din apropierea graniței în timp ce armata sa desfășoară ample exerciții nucleare, a generat o coalizare fără precedent a lumii occidentale, apropiind state care se aflau pe lungimi de undă diferite precum SUA, Franța, Marea Britanie, Polonia, Germania, Finalnda sau Suedia”, a subliniat Sergiu Mișcoiu.

El mai atrage atenția asupra faptului că țara noastră trebuie să fie pregătită să primească, eventual, refugiați, inclusiv din rândul românilor din Ucraina, dacă acest conflict se extinde.

„Comunitatea românească din Ucraina se află la distanță de zona de conflict, deci teoretic va fi afectată într-o manieră mai redusă decât populațiile aflate în Centrul, Estul sau Sudul Ucrainei. Însă statul român trebuie să fie pregătit să primească un eventual val de refugiați, inclusiv din rândul românilor din Ucraina, în cazul extinderii conflictului armat”, a mai punctat Sergiu Mișcoiu.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut