Stadiul celor mai importante proiecte pentru clujeni

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a prezentat, miercuri, în deschiderea ședinței de Consiliu Local, stadiul în care se află cele mai importante proiecte ale orașului nostru. El a amintit în primul rând de proiectul care vizează centura metropolitană a Clujului, care vineri a primit undă verde de la Guvern, în ce privește indicatorii tehnico economici.

Primarul a amintit că vineri au fost aprobați în Guvern indicatorii tehnico-economici pentru centura metroplitană a Clujului, iar luni a fost publicată în Monitorul Oficial proiectul de hotărâre. În consecință, a subliniat el, centura metroplitană a Clujului în valoare de aproape 1,5 miliarde euro are aprobarea Guvernului și finanțarea asigurată în două etape, a arătat edilul.

Astfel, pentru prima etapă de realizare a acesteia, este prevăzută o lungime de 23,67 km și aproximativ 20 de kilometri de drumuri de legătură.

În această primă etapă, este prevăzută legătura centurii cu viitorul Spital Regional de Urgență. Emil Boc a explicat că accesul la spital se va realiza din DN1, dar și prin spate, pe la mallul VIVO.

De asemenea, s-au demarat procedurile privind exproprierile, și urmează licitația de proiectare și execuție.  Centura metropolitană are o lungime de 42 km, 32 de drumuri de legătură, 26 km de bretele și noduri și 35 km de piste de biciclete. Valoarea totală a centurii este de 1.409.270.111 euro.

Lucrarea se va executa în 2 etape. Prima etapă a centurii metropolitane pornește cu lucrările din zona viitorului Spital Regional de Urgență Florești (zona Muzeului Apei) și merge până la conectarea cu centura Vâlcele-Apahida. Valoarea lucrărilor din prima etapă este de 998.547.901 euro.

În etapa a doua se vor realiza lucrările de la Gilău până la Florești și de la nodul cu centura Vâlcele-Apahida până la nodul 20 Câmpenești. Valoarea lucrărilor pentru acest tronson este de 410.722.210 euro.

Un alt proiect important este Turnul Pompierilor, care va fi redat clujenilor în luna decembrie. La acest obiectiv, stadiul lucrărilor realizate este de 90% urmând ca acesta să reprezinte o adevărată atracție atât pentru clujeni, cât și pentru turiști.

Emil Boc a mai precizat că a fost antamat contractul pentru inițiativa Pădurea Hoia-Cheile Baciului de transformare în arie naturală protejată, obiectivul fiind ca împreună cu celelalte autorități întreg acest areal să se transforme într-o arie naturală protejată. Primarul a mai spus că s-a reușit cooptraea unor specialiști în domeniu care să fundamenteze științific documentația.

De asemenea, în ce privește Parcul Ștefan cel Mare, lucrările sunt avansate, termenul de finalizare a întregii lucrări de acolo fiind sfârșitul lunii decembrie. Acest parc se dorește a fi un spațiu urban de calitate, care va cuprinde și un loc pentru organizarea de evenimente, alei modernizate, accese pietonale, mobilier urban modern, patru fântâni arteziene, loc de joacă și nu numai.

Emil Boc a mai anunțat că a fost finalizată Grădinița Floare de Iris, care este o lucrare la standarde europene, și de calitate.

Nu în ultimul rând, Emil Boc a amintit și de inițiativele municipalității care privesc promovarea practicării sportului în școli, dar și de către clujenii adulți în general, el punctând aici programele Fugi în curtea școlii și Străzi deschise.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut