Spitalele noi, o utopie pentru români?

Tragedia de la Institutul Matei Balș din capitală, în care mai multe persoane și-au pierdut viața în urma unui incendiu, ne-a arătat încă o dată, dacă mai era cazul, că sistemul sanitar din România lasă mult de dorit. Lipsa infrastructurii în sănătate îi detemină pe medici să improvizeze și, de multe ori, consecințele sunt extrem de grave. Soluția propusă de unii politicieni clujeni pentru ca astfel de situații să nu se mai repete este construirea de noi spitale, cele actuale fiind supraaglomerate. Ei trag un semnal de alarmă și subliniază că în ultimii 30 de ani, statul român a construit doar două unități spitalicești.

„Cred că sistemele au fost, unele din ele, improvizate, făcute repede, pentru instalațiile care au transformat saloane normale în saloane de Terapie Intensivă. Din cauza disperării că nu vor mai fi locuri, nu s-au respectat neapărat niște norme. Dar asta nu se întâmplă doar la noi în țară. Toată aparatura a suprasolicitat instalația electrică. Pe urmă, atmosfera încărcată de oxigen favorizează arderea. Uneori geamurile termopane nici nu pot fi deschise, toate acestea favorizează (n.red – un incendiu).

În ce privește soluțiile, cred că trebuie să se construiască spitale noi care să preia din sarcinile spitalelor existente. Voi da un exemplu care nu va plăcea nimănui, în statul comunist s-au construit spitalele județene, în toate județele vom găsi spitale. Nu s-au făcut toate într-o zi, dar în câțiva ani s-au construit. Și cu spitalele acestea regionale de care tot discutăm, s-a pierdut foarte mult timp, trebuie să se concentreze să construiască spitale noi și să încerce să nu se mai certe între ei. (n.red- politicienii)”, a declarat Florin Stamatian, fost deputat liberal de Cluj.

Asupra acestui aspect atrage atenția și deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin, care susține că soluția urgentă pentru România este, la fel, construirea de spitale noi.

„Noi nu avem spitale de stat construite în ultimii 30 de ani, din câte știu eu sunt doar două spitale. La nivelul autorităților locale nu s-au putut construi spitale pentru că resursa financiară este foarte mică, iar fondurile europene au fost din păcate, negociate doar pentru modernizarea clădirilor existente. Singurul care putea să construiască spitale noi era Ministerul Sănătății. Speranța mea e ca în actualul buget de stat vor fi prevăzute sume pentru construirea de spitale noi. Sper ca toată această situație să ducă și la modificările necesare în programele operaționale pentru exercițiul financiar 2021-2027, sper ca Guvernul să insiste pentru mai multe fonduri pentru construirea de spitale noi. Spitalele românești sunt suprasolicitate și sunt convins că în foarte multe locuri sunt improvizații. Dacă ar fi să mergem după manualul ISU, cred că foarte puține spitale din România ar putea funcționa sută la sută conform standardelor din anul 2021, lucru greu de îndeplinit cât timp aceste spitale au fost construite în urmă cu 50 dau 100 de ani. De aceea, oricâte controale s-ar dispune nu se poate face magie”, a spus Moisin.

Senatorul PSD Vasile Dîncu a atras atenția, pe de altă parte, că în loc să facem investiții în infrastructura unor spitale uzate moral și fizic, marea bătălie politică din aceste zile este pentru împărțirea posturilor de conducere din spitale și pentru achiziții direcționate clientelar. „Și, cel mai probabil, se va încerca folosirea politică a imensei drame și va continua bătălia de orgolii și pasarea responsabilității. Asta se întâmplă de peste trei decenii și singura constantă din sistemul sanitar este moartea, cu tot sacrificiul și munca sisifică a medicilor și a tuturor celor care se luptă pentru viață în acest infern. Când nici măcar moartea nu reușește să ne trezească din cinismul și ticăloșia unei politici aducătoare de moarte, societatea se noastră se sinucide lent”.

Senatorul UDMR de Cluj, Laszlo Attila, atrage atenția că tragedia de la Balș s-a repetat, din păcate, din cauza faptului că nu s-au centralizat rezultatele evaluării naționale care a fost demarată în urmă cu două luni jumătate, după incendiul din Piatra Neamț.

„Au fost demarate o serie de acțiuni, de controale, pentru a se face o evaluare și pentru a se stabili un plan de măsuri pentru a reduce riscurile. Marți se va analiza și centraliza datele rezultate în urma verificărilor de acum două luni jumătate, după cazul de la Piatra Neamț… Pe de altă parte, nu știu dacă este cazul demisiilor în această clipă, pentru că vorbim de instituția de vârf în domeniul bolilor infecțioase. Cei de acolo sunt asaltați de un număr mult mai mare de pacienți decât cel de care ar putea în mod normal să se ocupe. Acest lucru îi obligă să facă improvizații. Și în cazul de față, au fost trei persoane în salon cu instalațiile făcute recent la standarde pentru doi pacienți. Este un risc, trebuie găsite soluții pentru a se diminua aceste riscuri care inevitabil apar în acele situații în care consumul de oxigen este extrem de mare”, a afirmat, la rândul său, Laszlo Attila.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut