Speranța nu moare de cancer!

● Program gratuit de testare genetică pentru copiii recent diagnosticați cu cancer

Un program gratuit de testare genetică pentru copiii recent diagnosticați cu cancer – #SperanțaNuMoareDeCancer – a fost lansat de MedLife, de Ziua internațională a copilului bolnav de cancer, 15 februarie, în vederea îmbunătățirii succesului terapeutic. Programul vizează pacienții cu vârste cuprinse între 0 și 18 ani, diagnosticați cu cancer în ultimele patru luni de la data lansării programului, pentru ca aceștia să poată beneficia, în urma testării genetice, de terapii personalizate.

Potrivit MedLife, testul oferit în cadrul programului este o premieră pentru România, fiind „unul dintre cele mai complexe teste de secvențiere pentru afecțiuni oncologice disponibile la ora actuală în lume, care analizează mutațiile a 523 de gene asociate cu multiple tipuri de cancer”. Până acum – precizează, într-un comunicat, MedLife -, multiple studii internaționale au demonstrat capacitatea acestei metode de a contribui la ajustarea tratamentului pentru pacienții oncologici de toate vârstele, în proporție de până la 94,5%. Pe baza rezultatelor obținute în urma testării, medicii oncologi vor putea să aleagă cele mai potrivite tratamente și terapii pentru fiecare pacient, în funcție de profilul mutațional al tumorii.

Illumina TruSight Oncology 500 este un test de complexitate mare, care evaluează mai mulți biomarkeri, atât cei mai frecvenți, cât și cei mai rari, având capacitatea de a identifica majoritatea tipurilor de mutații ce afectează numeroase gene implicate în cancer. În plus, rezultatele testului se obțin rapid și sunt extrem de relevante în conturarea protocolului terapeutic, contribuind la eficientizarea opțiunilor de tratament în funcție de profilul genetic identificat. Lucrăm îndeaproape cu medici de oncologie pediatrică din toată țara, cărora le oferim în urma testării informații despre prognosticul pacienților, profilul tumorii și în funcție de aceste date, recomandări de terapii țintite sau, în lipsa unor protocoale aprobate la nivel național, recomandări de studii clinice internaționale potrivite fiecărui pacient”, declară biologul Dumitru Jardan, coordonator al programului „Speranța nu moare de cancer”, citat în comunicat.

Copiii diagnosticați cu cancer în ultimele patru luni de la data lansării programului pot fi înscriși prin completarea unui formular și încărcarea dosarului medical pe pagina www.medlife.ro/speranta-nu-moare-de-cancer. Înscrierea se poate face prin intermediul unuia dintre părinți, al tutorelui legal sau al medicului curant.

„Toate înscrierile sunt analizate de o echipă medicală dedicată în termen de 10 zile lucrătoare. Pacienții care îndeplinesc condițiile de înrolare în program vor fi contactați pentru comunicarea pașilor următori. În funcție de diagnosticul fiecărui pacient, specialiștii MedLife colaborează cu medicii curanți pentru a obține probele de țesut, în cazul tumorilor solide, sau din măduva osoasă, în cazul leucemiilor, în vederea efectuării testării genetice în laboratorul de biologie moleculară MedLife. Pentru pacienții înscriși în program, rezultatele testării sunt oferite în termen de 2-3 săptămâni de la recepția probei în laborator, urmând ca pe baza lor medicul oncolog să aleagă cele mai potrivite terapii pentru fiecare copil.

SperanțaNuMoareDeCancer nu este un program de diagnostic sau de tratament oncologic, ci un program de testare genetică, în urma căruia se obțin informații extrem de valoroase pentru medicii oncologi, în vederea personalizării opțiunilor de tratament și îmbunătățirii succesului terapeutic al copiilor cu cancer”, declară Ina Bădărău-Ilie, Head of Communications MedLife Group, citată în același document.

În România, aproximativ 400 de copii și adolescenți sunt diagnosticați anual cu o formă de cancer, cele mai frecvente fiind leucemiile, urmate de limfoame, tumori ale sistemului nervos central, tumori osoase și de țesuturi moi.

Ziua internaţională a copilului bolnav de cancer („International Childhood Cancer Day” – ICCD) este marcată, în fiecare an, la 15 februarie. La inițiativa organizației Childhood Cancer International, începând din 2002, în această zi sunt promovate campanii de colaborare la nivel internațional, pentru a spori gradul de conștientizare cu privire la cancerul infantil și pentru a exprima susținerea față de copiii și adolescenții diagnosticați cu cancer, față de supraviețuitorii acestei maladii și față de familiile acestora.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut