Spectacol faraonic: 22 de mumii regale pe străzile din Cairo

Care transportând 22 de mumii ale unor regi și regine din Egiptul antic au defilat sâmbătă seara pe străzile din Cairo, într-un spectacol faraonic pentru a ajunge la Muzeul Național al Civilizației Egiptene (NMEC), noua reședință a mumiilor regale, notează AFP, citată de AGERPRES.

Încadrate de o gardă călare, primele care negre împodobite cu motive aurii și lumini amintind de vechile ambarcațiuni funerare au părăsit la orele 20:00 (18:00 GMT) Piața Tahir și Muzeul din Cairo, unde mumiile se odihneau de peste un secol.

Piața a fost închisă circulației, precum și pietonilor, la fel ca întregul traseu de șapte kilometri pe străzile capitalei Cairo până la NMEC, situat în sudul capitalei. Sub salve de tun, carele au ajuns la noul muzeu în jurul orei 20:30, întâmpinate de președintele Abdel Fattah al-Sissi.

În ordine cronologică, faraonul Seqenenre Taa (secolul al XVI-lea î.Hr.) din dinastia a XVII-a, numit „Curajosul”, a condus cortegiul, închis de Ramses al IX-lea (secolul al XII-lea î.Hr.) din a XX-a dinastie. Printre cele mai cunoscute mumii s-au numărat cele ale celebrilor suverani Hatshepsut și Ramses al II-lea.

Scăldată într-o lumină albastră, procesiunea a părăsit muzeul centenar, însoțită de un spectacol cu figuranți în costume de faraon, care trase de cai, sub bătăile de tobă ale unei fanfare și pe un fundal de muzică simfonică.

Mai devreme în cursul serii, președintele al-Sissi a vizitat NMEC, însoțit de premierul Mostafa Madbouly și de directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay, pentru a trece în revistă o parte a colecțiilor.

„Cu profundă mândrie, mă bucur să-i întâmpin pe regii și reginele Egiptului după călătoria lor”, a scris al-Sissi pe Twitter.

NMEC, care ocupă o vastă clădire modernă, este programat să-și deschidă porțile pentru public la 4 aprilie. Dar mumiile vor fi expuse publicului abia după 8 aprilie.

Audrey Azoulay a afirmat într-un comunicat că mutarea mumiilor la NMEC este „punctul culminant al unei activități îndelungate pentru a le păstra și a le expune în condiții mai bine”. O lucrare la care a participat UNESCO.

Descoperite lângă Luxor (sud) cu începere din 1881, majoritatea celor 22 de mumii nu au părăsit Piața Tahrir de la începutul secolului al XX-lea.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut