Sorin Cîmpeanu: Mai puțin de 2% din totalul testelor antigen rapide, folosite în 8 săptămâni, în școli

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că în 8 săptămâni de școală (începând din 8 februarie!) au fost folosite mai puțin de 2% din numărul total de teste antigen rapide puse la dispoziție pentru testarea în școli.

În opinia sa, o primă cauză a acestui insucces major a fost lipsa de personal medical sau indisponibilitatea acestuia pentru administrarea testelor antigen rapide. Cea de-a doua: „sunt considerate de foarte mulți părinți ca fiind «invazive»/ traumatizante pentru copii, mai ales pentru cei de vârstă mică” și, prin urmare, nu-și dau acordul pentru testarea în acest fel.

„Soluția este utilizarea unor teste non-invazive care înlătură cele două neajunsuri (nevoia de administrare de către personal medical și reticența părinților cu privire la exprimarea acordului absolut necesar pentru elevii minori)” – susține Sorin Cîmpeanu, conform unui comunicat al Ministerului Educației, remis, duminică, ziarului Făclia. .

Potrivit comunicatului, cele peste un milion de teste antigen rapide rămase ar putea fi redirecționate pentru testarea adulților.

„Achiziția acestor teste non-invazive trebuie făcută de entități cu competență în domeniul medical. Ministerul Educației nu are competențe și atribuții pentru achiziția niciunui tip de test medical. Mizăm foarte mult pe sprijinul Ministerului Sănătății (ca autoritate guvernamentală in domeniul sănătății) pentru implicare în vederea asigurării unei protecții sanitare corespunzătoare în școlile din România” – susține ministrul Educației.

Acesta a declarat că Ministerul Educației va putea propune, la finalul lunii mai – începutul lunii iunie, reluarea cursurilor cu prezență fizică pentru toate școlile („fără scenarii diferențiate!”), dacă vor fi întrunite simultan următoarele patru condiții: respectarea regulilor de protecție sanitară în școli; susținerea continuării campaniei de vaccinare a personalului din învățământ; testele non-invazive să fie disponibile în școli în data de 4 mai, la revenirea din vacanță/ reluarea cursurilor conform scenariilor verde/ galben/ roșu pentru toți elevii (cu excepția claselor terminale care vor reveni la școală în data de 10 mai); confirmarea ipotezei specialiștilor epidemiologi cu privire la trendul descendent al ratei de infectare în luna mai.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut