Sorin Cîmpeanu: 130.000 de elevi vor beneficia de decontarea navetei

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență privind decontarea navetei elevilor, Ministerul Educației având anul acesta în buget 100 de milioane de lei pentru 130.000 de beneficiari estimați, a declarat, miercuri, ministrul de resort, Sorin Cîmpeanu.

„Ministerul Educației a fundamentat un echilibru între nevoi reale, disponibilități bugetare și execuțiile anilor precedenți. Spre exemplu, în anul 2019, naveta elevilor a necesitat o sumă de aproape 80 de milioane de lei. Anul acesta, Ministerul Educației are în buget 100 de milioane de lei pentru decontul navetei, 100 de milioane de lei pentru 130.000 de beneficiari estimați, vreme de 34 de săptămâni, ar trebui, asta este durata cursurilor într-un an calendaristic, a rămas mai puțin, din păcate, cu o valoare medie de 770 de lei/elev pentru cele 34 de săptămâni”, a declarat ministrul Educației, citat de AGERPRES.

Cîmpeanu a precizat că sunt 3 elemente de noutate față de anii precedenți. „Primul element este acela al decontării la un nivel triplu, de la 10 lei la 30 de lei pe lună, /și elevi/, pentru primii 3 kilometri, la care se adaugă un tarif de 3 lei pe kilometru pentru următorii 47 de kilometri, până la 50. Asta înseamnă, spre exemplu, 171 de lei, un abonament lunar pentru o distanță de 50 de kilometri. A doua noutate este aceea că se decontează naveta și pentru distanțe care depășesc 50 de kilometri. Acest lucru nu s-a mai întâmplat în România până acum. Al treilea element de noutate, zic eu că este important: familia elevului nu mai este nevoită să avanseze sumele pentru transportul de la localitatea de domiciliu până la unitatea de învățământ în care este școlarizat și Ministerul Educației, prin inspectoratele școlare și școli, avansează aceste sume, care vor fi decontate pe bază de documente justificative la finalul lunii”, a completat ministrul.

Întrebat cum se va proceda cu documentele necesare decontului, Cîmpeanu a explicat: „Transportatorii sunt obligați să emită documente doveditoare, pe care elevii, la final de lună, după ce au încasat în avans aceste sume, într-un cuantum maxim, vor deconta, în limita plafoanelor anunțate, dar nu mai mult decât valoarea din documentele justificative”.

„De anul acesta am rezolvat această problemă, nu mai sunt nevoiți să avanseze sumele necesare transportului între localitatea de domiciliu și școală”, a spus Cîmpeanu. El a adăugat că, de asemenea, pentru elevii care sunt cazați la internat sau la gazdă sunt decontate 8 călătorii pe semestru.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut