Sociolog clujean, despre alegerile din PNL: „Acest gen de competiții interne nu sunt altceva decât exerciții democratice

Premierul Florin Cîţu, vicepreşedinte al PNL, şi-a anunţat candidatura la preşedinţia partidului, adăugând că este nevoie de un „suflu nou”.

În opinia specialiștilor, la Congresul liberalilor se anunță o luptă strânsă, dar care reprezintă, până la urmă, un exercițiu democratic.

Sociologul clujean Ioan Hosu atrage atenția că în PNL există, în acest moment, două platforme care, ambele susțin direcția performanței pentru societatea românească. În opinia sa, acest gen de competiții interne,  echilibrate și responsabile, nu sunt altceva decât exerciții democratice

„Avem, în acest moment, două platforme – cea a domnului Florin Cîțu și cea a domnului Orban. Ambele susțin direcția performanței pentru societatea românească. Sigur, aici sunt nuanțe, o platformă merge pe continuitate în viața politică – domnul Orban, și cealaltă promite inovare și performanță în viața politică – domnul Cîțu. Este prematur,  în acest moment, să spunem cine o să câștige această competiție internă pentru că ambii ocupă poziții de vârf, în Legislativul României, respectiv în Executiv și ambii au susținerea unor lideri importanți din partid. Pozițiile de vârf pe care le ocupă in statul român, conferă avantaje și dezavantaje în raport cu electoratul intern”, spune Ioan Hosu.

Sociologul clujean consideră că ceea ce ar trebui să urmărim în perioada următoare este modul în care se desfășura această competiție internă fără să afecteze funcționarea instituțiilor statului pe care le conduc. „Acest gen de competiții interne,  echilibrate și responsabile, nu sunt altceva decât exerciții democratice și sunt demne de luat în seamă pentru că sunt, până la urmă, teste pentru viitoarele competiții politice de pe scena mai largă a societății romanești. Acest lucru se întâmplă în toate societățile democratice și nu cred că ar trebui să reprezinte o problemă majoră pentru societate, dimpotrivă cred ca sunt procese ce permit o mai bună plasare în spațiul public a actorilor politici și, așa cum spuneam,  exerciții pentru competiții electorale viitoare. Cred că ar trebui să urmărim în următoarea perioadă prestațiile liderilor celor două platforme și abia după ceva timp să venim cu verdicte, pariuri și estimări privind câștigătorul”, mai afirmă Ioan Hosu.

Pe de altă parte, Sergiu Mișcoiu, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj, subliniază că în toamna trecută, odată cu plecarea lui Ludovic Orban de la șefia Guvernului, devenise clar faptul că disputele privind succesiunea la conducerea partidului aveau să fie doar o problemă de timp.

„Experiența politică românească de până acum (în PDSR/PSD, PD-L, PNTCD, PNL) a arătat că, dacă premierul care reprezintă principalul sau unicul partid de guvernământ nu este și președintele partidului, autoritatea acestuia se năruie odată cu erodarea guvernării, iar facțiunile disidente se coalizează împotriva sa.

Decizia Premierului Cîțu de a candida la șefia PNL vine după câteva luni de tatonări și negocieri. în urma cărora a constatat că are sprijin larg în cadrul partidului și, foarte probabil, și sprijin (informal, dar eficient) de la Palatul Cotroceni”, spune Sergiu Mișcoiu.

El mai atrage atenția că filialele nemulțumite de pozițiile ocupate la negocierile pentru formarea coaliției guvernamentale din toamnă, așa cum este filiala Cluj, se numără în mod natural printre cele care și-au anunțat sprijinul pentru Florin Cîțu. „Ludovic Orban beneficiază, însă, în continuare, de susținerea celei mai mari părți a filialelor partidului, ale căror conduceri le-a sprijinit și validat în toți acești ani cât a fost președinte PNL și, apoi, premier. Așa cum arată lucrurile acum, deși multe lucruri se pot schimba în urma desemnării delegațiilor locale și județene din iunie-iulie, bătălia de la congresul din septembrie se anunță strânsă”, mai subliniază Sergiu Mi;coiu.

Competiție în partid

Deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin, salută competiția din partid. “Mă bucur că în PNL există competiție și sunt convins că toți candidații vor continua cu mesaje pozitive, cu prezentarea viziunii și obiectivelor acestora pentru România și PNL. Următoarele luni vor presupune timp de dezbateri despre viitor, pe care le aștept cu interes”, a declarat Radu Moisin.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut