Societatea Cultural–Patriotică ,, Avram Iancu’’ pregătește bicentenarul nașterii Crăișorului

Prezentă de 29 de ani în spațiul public cu numeroase acțiuni de sorginte cultural patriotică, Societatea „Avram Iancu” a demarat, ieri, o serie de acțiuni majore în pregătirea bicentenarului nașterii eroului Avram Iancu.

Deși întâlnirea de lucru a Biroului Executiv Național și a conducerii filialei Cluj, desfășurată marți după-amiază, a avut un caracter oarecum festiv datorită faptului că această structură națională asociativă a împlinit 29 de ani, în cadrul dezbaterilor s-au desprins o serie întreagă de obiective ce trebuie îndeplinite în pregătirea acestui eveniment cu mare încărcătură patriotică.

Desigur, au fost subliniate – mai întâi, împlinirile majore ale societății care numără acum cca 70 de filiale în țară, între aceste izbânzi se numără ridicarea statuii crăișorului Avram Iancu în piața cei poartă numele, dintre Catedrala Ortodoxă și Teatrul Național din centrul municipiului Cluj–Napoca, alte busturi și statui la Casa Iancului, Beliș, Iara, Bistrița, Sălciua, Turda și altele. 

Prin buna colaborare a societății cu multe administrații publice locale, a subliniat președintele Tiberiu Groza, s-au inițiat o serie întreagă de manifestări tematice și omagiale, la Cluj – Napoca, Mărișel, Țebea și După Piatră, cu caracter anual permanent, apoi reușitele Marșuri ale Recunoștinței, Marșul lui Iancu, dar și consistente spectacole folclorice, unele cu scop caritabil, simpozioane, între care amintim: ,, Moții, făuritori de istorie națională, ,, 100 de ani de Administrație Românească la Cluj–Napoca’’ și ,, Mocănița, trecut, prezent și viitor în Țara Moților’’. Între producțiile editoriale sunt deosebit de valoroase revistele ,,Iancule Mare’’, ,,Identitatea Românească’’ și volumul ,, 100 de ani de Administrație Românească la Cluj–Napoca’’.

În cadrul dezbaterilor au luat cuvântul mai mulți membrii fondatori ai asociației, îi amintim aici pe Ioan Sima, președinte al Filialei Cluj, Vasile Iuga,  Constantin Sicoe, Victor Bercea, Gheorghe Funar, Tiberiu Groza, Vasile Tutula și Viorel Ianc.

Ioan Sima, Gheorghe Funar și Vasile Iuga, au amintit de greutățile întâmpinate la ridicarea statuii lui Avram Iancu din Cluj–Napoca, unde a trebuit să apeleze la generozitatea președintelui Ion Iliescu pentru procurarea bronzului necesar, deplângând în același timp sărăcia țării, căreia i-au fost înstrăinate bogățiile solului și subsolului, chiar și 40% din terenurile agricole. Pentru a stopa aceste vânzări care pun în pericol ființa noastră națională, vorbitorii au cerut modificarea urgentă a legilor cu pricina.

În această ultimă ședință a forumului de conducere a societății, s-au stabilit câteva proiecte care trebuie finalizate până la bicentenarul nașterii lui Avram Iancu. Între acestea se detașează ca importanță: Panteonul eroilor Munților Apuseni de la Țebea, amplasarea bustului lui Avram Iancu la Scărișoara, ridicarea unei replici a casei lui Avram Iancu în satul românesc din Michigan – SUA, concesionarea proiectului de reabilitare a traseului Mocăniței pe Valea Arieșului, ridicarea monumentului comemorativ la Târnava de Criș, în memoria celor 1.986 de moți căzuți în luptele cu armata maghiară; a statui lui Avram Iancu la Carei și completarea grupului statuar Avram Iancu, cu statuile tribunilor, conform proiectului inițial.  Ședința s-a încheiat cu imnul societății.

Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut