Slujirea clericală – incompatibilă cu funcțiile și demnitățile publice

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat, în ședința de lucru de miercuri, 21 iulie, hotărârea Permanenței Consiliului Național Bisericesc din 4 martie 2021, referitoare la incompatibilitatea slujirii clericale cu funcțiile și/ sau demnitățile publice. Aceasta este în conformitate cu hotărârea Sfântului Sinod din 6 martie 2008, care precizează că „arhiereului, preotului, diaconului, monahiei și monahului din Biserica Ortodoxă Română le este interzis să ocupe funcții de demnitar/ înalt funcționar public la nivel central sau local, în Statul român sau în alte state”.

Totodată – informează Patriarhia Română -, Sfântul Sinod a reamintit că, potrivit sfintelor canoane, hirotoniile în treaptele de diacon și de preot în Biserica Ortodoxă Română se pot săvârși de către chiriarh „doar pentru parohii și mănăstiri din eparhia pe care o păstorește” conform prevederilor statutare. Ierarhul care va hirotoni un candidat aparținând altei eparhii decât cea pe care o păstorește, fără încuviințarea ierarhului de la care provine candidatul, va fi trimis în judecata Consistoriului arhieresc prim, iar hirotonia va fi declarată nulă.

În cadrul aceleiași ședințe de lucru, desfășurată sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a hotărât înscrierea numelui Sfântului Cuvios Nichifor cel Lepros în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, în ziua de 4 ianuarie și s-a aprobat textul Sinaxarului, Troparului, Condacului, Slujbei, Acatistului și Paraclisului acestuia. De asemeni, a fost aprobată înființarea a două noi parohii pentru comunitățile ortodoxe române din Ljubljana (Slovenia) şi din Dubai (Emiratele Arabe Unite), care vor funcționa sub directa autoritate a Patriarhiei Române.

„Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat act cu îngrijorare de recentele încercări de implementare a «educației sexuale», cu caracter obligatoriu, în învățământul românesc, precum și de rezoluția Parlamentului European, din 24 iunie 2021, intitulată «Situația sănătății sexuale și reproductive și a drepturilor aferente în UE, în contextul sănătății femeilor» (Raportul Matić) – informează Patriarhia Română, care își reafirmă poziția cu privire la păstrarea caracterului opțional al orelor care vizează „educația pentru viață” și avertizează asupra riscurilor unei „educații sexuale” cu un  conținut ideologic potrivnic valorilor familiei creștine și inadecvat vârstei copiilor.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut