Slujbă de pomenire a episcopului Florentin Crihălmeanu, celebrată la Roma

Prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale, cardinalul Leonardo Sandri, a celebrat, miercuri, la Roma, o slujbă de pomenire a episcopului Florentin Crihălmeanu.

Potrivit site-ului Vatican News, oficiul liturgic a fost organizat de rectorul Colegiului Pontifical ”Pio Romeno”, pr. Gabriel Buboi. Au luat parte mai mulți oficiali români din instituțiile civile și religioase, printre aceștia aflându-se ambasadorul pe lângă Sfântul Scaun, Liviu-Petru Zăpîrțan, și ambasadorul în Italia, George Bologan.

”Doresc să vă transmit dumneavoastră și întregii Biserici Greco-Catolice Române simțământul de condoleanțe creștine pentru moartea Preasfințitului Florentin Crihălmeanu, care a condus cu înțelepciune Eparhia de Cluj-Gherla timp de aproape douăzeci de ani, după ce a colaborat ca auxiliar cu Preasfințitul Guțiu și a primit consacrarea episcopală de la Sfântul Pontif Ioan Paul al II-lea, în 6 ianuarie 1997 (…). Îl amintim și îl onorăm pe episcopul Florentin ca pe un păstor blând, cu trăsături fine, dar ferm și hotărât în a conduce poporul care i-a fost încredințat. Proiectul, considerat de unii poate ambițios, al noii catedrale, pe care el l-a vrut cu tenacitate și l-a continuat, păstra intenția de a-L celebra pe Dumnezeu Unul și Întreit, care a oferit Bisericii Greco-Catolice Române un semn de speranță în mărturia eroică a celor Șapte Episcopi pe care Sfântul Părinte Francisc i-a beatificat la Dumnezeiasca Liturghie prezidată la Blaj pe 2 iunie 2019” –  a spus cardinalul Leonardo Sandri, citat de Vatican News, în mesajul adresat cardinalului Lucian Mureșan, arhiepiscopul major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

„Dacă, odinioară, Fericiții au trebuit să lupte împotriva unui regim care voia să-L șteargă pe Dumnezeu din viața publică și în inima oamenilor, episcopul Florentin a avut parte de lupta cu spiritul secularizării, care de o manieră nu mai puțin periculoasă riscă să desfigureze în om chipul lui Dumnezeu. Episcopul (…) era conștient ca atare că mișcarea de convertire și noua evanghelizare nu puteau să nu treacă printr-o purificare a memoriei și o reconciliere între frații pe care un singur botez i-a consacrat. De aceea, prețuim și efortul său depus în domeniul ecumenic, unul recunoscut și prin aceea că a primit numirea pontificală de membru titular al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor. Cea din urmă și decisivă provocare a fost, însă, cu fragilitatea condiției umane în actualul context al pandemiei, care, în scurt timp, l-a smuls dintre credincioșii săi și din mijlocul nostru. Suntem siguri că chiar și în ultimele zile ale pelerinajului său pe acest pământ, Preasfințitul Florentin a repetat în inima sa cuvintele Fericiților Episcopi Martiri: «Credința noastră este viața noastră!». (…) Să-i mulțumim Domnului pentru mărturia creștină pe care am primit-o de la episcopul Florentin și să încredințăm sufletul acestui îndrăgit păstor milostivirii lui Dumnezeu și mijlocirii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, Maria”, a spus cardinalul Leonardo Sandri, conform Vatican News.

Cardinalul Leonardo Sandri este cel care a dăruit, în 2011, Bisericii „Înălțarea Sfintei Cruci”, din Făget, moaște ale Sfântului Apostol Andrei, care au fost sigilate, la sfințirea bisericii, în masa altarului. În 10 mai 2010, cardinalul  Sandri a fost cel de-al șaselea purpurat al Bisericii Catolice care a trecut pragul Catedralei Episcopale „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, într-o solemnă procesiune a episcopilor și preoților, în timp ce Corul „Magnificat” al Catedralei intona imnul „Cristus vincit, Cristus regnat, Cristus imperat”.

„Aflându-mă astăzi la Cluj, acest oraș universitar, privind la patrimoniul său istoric și cultural, privindu-vă pe voi, cei prezenți aici, nu pot să nu mă gândesc la cele două aripi cu ajutorul cărora omul se înalță spre Dumnezeu, două aripi, credința și rațiunea, contemplate magistral în Enciclica venerabilului Papă Ioan-Paul al II-lea, numită Fides et Ratio. Aici, în inima Transilvaniei, ați știut să găsiți, de-a lungul timpului, modalitatea de a vă înălța în acest fel spre înaltele piscuri ale înțelepciunii divine” – spunea atunci,  în cuvântul la Sfânta Liturghie, cardinalul Sandri.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut