Sistem robotic autonom cuplat cu activare civică, pentru colectarea deșeurile marine, realizat cu colaborarea UTCN

După succesul primului sistem robotic autonom conceput pentru a căuta, identifica și colecta deșeuri de pe fundul mării, un consorțiu de cercetători europeni va dezvolta o echipă de roboți pentru a colecta deșeuri de la suprafață și din regiunile mai adânci ale Mediteranei.

Echipele responsabile de proiectul SeaClear din cadrul programului Orizont 2020, printre care și o echipă de cercetători de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), au anunțat că și-au extins consorțiul și au primit finanțare pentru a dezvolta în continuare sistemul robotic și pentru a-l include într-o abordare holistică a problemei deșeurilor marine. Noul proiect, SeaClear2.0 – Scalable Full-cycle Marine Litter Remediation in the Mediterranean: Robotic and Participatory Solutions -, va integra tehnologii de ultimă oră într-o abordare care implică comunitatea publică în găsirea de soluții la poluarea cu deșeuri marine, sporind valoarea deșeurilor colectate și contribuind la elaborarea de politici bazate pe știință.

„SeaClear 2.0, ca și predecesorul său, folosește roboți pentru a combate una dintre cele mai grave probleme ecologice din lume: deșeurile marine. Curățarea acestora cu ajutorul scafandrilor reprezintă un pericol pentru viețile oamenilor și este costisitoare.

Noua inițiativă finanțată de UE va utiliza o flotă de roboți inteligenți pentru a identifica și a îndepărta deșeurile marine, bazându-se pe succesul SeaClear 1.0. Sistemul utilizează o combinație de drone aeriene, roboți subacvatici, nave de suprafață autonome și dispozitive de prindere robotizate dezvoltate special pentru proiect. Cu ajutorul inteligenței artificiale, roboții pot identifica, localiza și colecta deșeurile în mod autonom. Echipa își propune să extindă în mod semnificativ capacitățile sistemului SeaClear1, care trece deja cu brio testele” – informează UTCN.

Nucleul tehnologic al SeaClear2.0 este un sistem robotizat semnificativ îmbunătățit pentru colectarea automată a deșeurilor, care poate merge mai adânc și ridica deșeuri mai grele.

„Proiectul începe prin îmbunătățirea percepției roboților cu ajutorul unui sonar de înaltă rezoluție, precum și a altor tipuri de senzori, cum ar fi senzorii de microplastic și senzorii electromagnetici. Va fi dezvoltat un dispozitiv de prindere inteligent și manevrabil care poate ridica deșeuri mai mari, cum ar fi anvelope, biciclete sau țevi. Pentru a transporta deșeurile voluminoase și grele, oamenii de știință vor proiecta o nouă ambarcațiune de colecție cu camere de separare flexibile pentru diferite fracțiuni de deșeuri, asemănătoare cu separatoarele reglabile de sertare. Deșeurile de suprafață vor fi colectate cu ajutorul unei echipe mobile autonome care poate lucra și în zone puțin adânci. Acest nou sistem va putea funcționa în tandem cu versiunea SeaClear1.0” – precizează universitatea clujeană.

Pachetul de lucru care va dezvolta metodele de percepție ale roboților este coordonat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. În cadrul acestui pachet, cercetătorii din România vor lucra direct la cartografierea deșeurilor – plasarea lor pe hartă, în așa fel încât să fie apoi colectate.

„În ape adânci, vizibilitatea scade și camerele video clasice nu se mai pot folosi. Localizarea roboților și detecția deșeurilor devine, așadar, o provocare pe care o vom ataca folosind experiența acumulată în prima variantă a proiectului, SeaClear1.0” – declară profesorul Lucian Bușoniu, din echipa de Robotică și control neliniar, responsabil de proiect, citat într-un comunicat al UTCN, remis ziarului Făclia.

„Având în vedere că aproape o jumătate de miliard de tone de plastic intră în mările europene în fiecare an, soluțiile tehnologice pentru identificarea și îndepărtarea deșeurilor trebuie să fie însoțite de intervenții sociale pentru a preveni și a reduce crearea și eliberarea de deșeuri de către cetățeni. SeaClear2.0 va activa publicul prin activități cum ar fi povestirile geografice (geographical storytelling), o aplicație gamificată de raportare a deșeurilor, acțiuni de curățare, expoziții, concursuri și instalații artistice. Echipa va propune și soluții mai bune de sortare și reciclare pentru a crește valoarea deșeurilor colectate și va colabora cu comunitățile locale pentru a elabora recomandări politice” – se precizează în comunicat.

Același document menționează că  sistemul nou va fi validat în cadrul a 3 demonstrații și a 3 teste pilot în Marea Mediterană. În plus, proiectul va finanța 5 subproiecte pentru a valida părți ale sistemului și ale abordării în alte regiuni ale bazinului mediteranean.

Proiectul SeaClear2.0 va începe la 1 ianuarie 2023 și va dura patru ani. Reuniunea de lansare a fost planificată în Delft, Olanda, în 14 februarie 2023. Proiectul beneficiază de finanțare din partea programului Orizont Europa al Uniunii Europene. Bugetul total al proiectului este de 9.086.305,00 euro, din care 7.971.863,50 euro sunt finanțați de UE. Consorțiul este format din 13 parteneri provenind din 9 țări: Universitatea de Tehnologie din Delft (Țările de Jos, coordonatorul proiectului), Agenția Regională Dunea (Croația), Fraunhofer (Germania), Autoritatea Portuară din Hamburg (Germania), Isotech (Cipru), M.Danchor (Israel), Subsea Tech (Franța), TecnoSub (Spania), Technische Universitaet Muenchen (Germania), Universitatea din Dubrovnik (Croația), Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (România), Veolia (Franța) și Venice Lagoon Plastic Free (Italia).

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut