Sindicaliștii din Poliție trec la noi forme de ”protest intern”

După ce, chiar în 1 Decembrie, membrii Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) au recurs la o primă formă de ”protest intern”, prin renunțarea la grupurile de comunicare prin WhatsApp, ei se pregătesc ca, în această săptămână, să treacă la noi soluții prin care să își facă auzite revendicările.

Alin Pop, președintele Biroului Teritorial Cluj al SNPPC

Concret, ei afirmă că, începând de joi, 15 decembrie, nu vor mai desfășura activități de permanență de la domiciliu, deoarece ”conform reglementărilor în vigoare, această formă de organizare a timpului de muncă nu se regăsește în legislația actuală”. De asemenea, activitatea de cercetare la fața locului ar urma să respecte cu strictețe ”toate normele legale în vigoare privind desfășurarea acestei activități, indiferent de numărul de solicitări avute în așteptare”, iar sindicaliștii vor refuza ”categoric de a desfășura (…) ore suplimentare care depășesc normele legale în vigoare și fără o prealabilă dispoziție scrisă cu privire la urgența / prezentarea situației temeinic justificate, conform cadrului legal”. Alte modalități de protest se referă la ”raportarea corectă și completă a timpilor de intervenție la evenimente 112, precum și întocmirea notelor justificative privind depășirea timpului normal de intervenție”, dar și la ”refuzul de a desfășura orice activitatea lucrativă care nu este prevăzută în fișa postului sau pentru care, nu se asigură necesarul logistic sau prin resurse umane”.

Alin Pop, președintele Biroului Teritorial Cluj al SNPPC, afirmă că s-a ajuns la această situație din cauza nerezolvării multiplelor probleme cu care se confruntă întreg sistemul.

Printre problemele invocate de sindicaliști se numără, la nivel național, schimbarea statului polițistului – lege pe care ei o consideră depășită de realitatea cotidiană, amendarea legii polițistului judiciar prin eliminare incompatibilităților introduse, aplicarea integrală a Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, acordarea sporului pentru poliție judiciară la valoarea maximă prevăzută de legislație, încadrarea de personal suficient la nivelul inspectoratelor de poliție, descentralizarea și externalizarea unor servicii auxiliare, precum și adoptarea legii privind prezumția de legalitatea a procesului verbal de constatare a contravenției.

La nivel județean, revendicările se referă la eliminarea permanenței la domiciliu, eliminarea grupurilor profesionale de WhatsApp, consultarea organizațiilor sindicale reprezentative privind modificarea programului de muncă, reorganizarea Inspectoratului prin restructurarea subunităților, înființarea Serviciului / Biroului de Cercetare la fața locului, preecum și înființarea Serviciului / Biroului pentru supravegherea agresorilor sexuali.

În momentul de față, după părerea mea, cea mai mare criză care există în minister, dincolo de partea financiară, este criza acută de personal. După cum se poate vedea, nici la nivelul școlilor nu s-a ajuns să se poată stopa această criză, deoarece a scăzut foarte mult dorința de a se merge la școlile de poliție și, în același timp, a scăzut nivelul de atractivitate a meseriei de polițist. Există un deficit foarte mare de personal, iar la nivelul județului Cluj eu cred că mai avem nevoie de 400 de cadre, ca să ajungem la nivelul din 2010.”, spune Alin Pop. De altfel, în opinia sa, lipsa de personal generează cea mai mare parte dintre problemele existente. ”Dacă nu ai cadre suficiente, timpul de muncă pe care îl desfășoară un polițist trebuie să compenseze lipsele din sistem, și astfel avem acum o grămadă de ore suplimentare, iar cadrele sunt suprasolicitate. La nivelul județului Cluj, în momentul de față, un polițist acoperă aproximativ 3-4 cadre, ca timp de lucru.”, afirmă președintele SNPPC Cluj.

Reritor la noile proteste, Alin Pop susține că acestea nu sunt îndreptate împotriva conducerii instituției. ”Aceste măsuri pe care le luăm sunt o formă de protest, dar prin aplicarea legii. (…) De la colegi am aflat că sunt unii comandanți supărați, pentru că era destul de simplu să intri pe WhatsApp, să dai o directivă și toată lumea să o vadă. Vreau să fac un apel clar și la dânșii, pentru că mulți dintre ei sunt membri se sindicat, și să precizez că nu facem asta împăotriva unui șef sau a unei idei. Însă s-a ajuns la o limită și sistemul în ansamblu nu funcționează în acest mod. Trebuie să tragem un semnal de alarmă. (…) Urmează să dezvoltăm protestele în continuare, iar acestea sunt anunțate pe perioadă nedeterminată.” precizează Alin Pop.

Să mai spunem că SNPPC cuprinde circa 40.000 de membri la nivel național și în jur de 900 la nivel regional.

V. Dădulescu

Interviul integral cu Alin Pop

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut