Sindicaliștii din învățământul clujean – la protestul din București. Cadrele didactice vor o salarizare corespunzătoare

Trei federaţii sindicale din EducațieFederația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Federaţia „Spiru Haret” şi Federaţia „Alma Mater” – au pichetat miercuri sediul Guvernului, la protest participând circa 1.000 de sindicaliști, inclusiv din Cluj.

”Din Cluj au participat peste 10 reprezentanți ai sindicaliștilor, de la noi (FSLI Cluj – n.r.) au fost 6 persoane. Protestul este organizat mai ales pentru personalul nedidactic din Învățământ – singura categorie de bugetari căreia nu le-a crescut salariul. Or la un salariu de 1.700-1.800 lei… Dar revendicările se referă și la cadrele didactice. Spre exemplu, nu ni se mai dau sporurile. Femeile de serviciu au avut spor de periclitate, colegii noștri au avut sporul de calculator, exista și sporul de clase simultane – toate au dispărut. Din păcate, puțini mai stau în Învățământ, pentru că salariile nu sunt mtivante. Stau trei ani și pe urmă pleacă. De altfel, Federația noastră a mai făcut un mitig în fața Guvernului și în decembrie anul trecut, dar acum ne-am unit cele trei federații. Dorim să ne bage în seamă Guvernul și să avem salarii motivante. Sperăm ca la ședința de Guverrn de astăzi (miercuri, 1 februarie – n.r.) să intre în discuție și problemele noastre.” spune Lucia Cojocaru (foto), președintele FSLI Cluj.
Cele trei federații urmăresc prin aceast protest să atragă atenţia asupra salarizării nemotivante cu care se confruntă personalul nedidactic, singura categorie de bugetari care nici în 2023 nu a atins nivelul salariilor de bază prevăzute pentru 2022 de Legea 153. Sindicaliștii apreciază că, în condițiile în care salariile de bază ale personalului nedidactic se situează între 1.800 şi 2.300 de lei, creşterea inflaţiei și majorarea preţurilor la produsele de bază şi la utilităţi au ”condus la creşterea gradului de sărăcire”.

Sindicaliştii mai atenționează că nivelul salariilor pentru personalul didactic nu reflectă importanţa socială a muncii depuse, astfel că s-a ajuns la o ”lipsă acută de cadre didactice calificate”, precum și la o ”situaţie revoltătoare”, respectiv la ”creşterea alarmantă a numărului de cadre didactice necalificate din unităţile de învăţământ, în loc ca numărul acestora să scadă anual”. De asemenea, deși angajații efctuează deseori muncă suplimentară din cauza lipsei de personal, ei nu sunt remuneraţi, iar acordarea timpului liber corespunzător nu este posibilă.
Federațiile solicită ca personalului nedidactic să i se acorde salariile de bază prevăzute de Legea 153, concomitent cu acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă pentru toate categoriile de salariaţi din învăţământ, precum și adoptarea unui ”act normativ care să repoziţioneze salariaţii din învăţământ în ierarhia funcţiilor bugetare, astfel încât funcţiile didactice să nu se mai regăsească în pătrimea inferioară, ci, să fie poziţionate în raport cu nivelul de calificare profesională şi importanţa pentru societate a activităţii de educare a tinerelor generaţii”.

Viorel Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut