Simfonii electrizante

Miercuri seara, sala Auditorium Maximum a răsunat pe alte acorduri decât în mod obișnuit la concertele de vineri, mă refer, desigur, la întâlnirea dintre Orchestra Filarmonicii clujene, dirijorul Remus Grama și formația Vița de Vie. Colaborarea dintre dirijor și cunoscuta trupă românească a debutat în 2018, la Festivalul AWAKE, bucurându-se de un real succes, iar acum proiectul Vița de Vie Simfonic a ajuns, iată, și la Cluj-Napoca. Prezența lui Remus Grama vă este familiară, el a mai dirijat pe scena Filarmonicii concerte de rock simfonic, parte a inițiativei Classic Rocks.

Despre popularitatea trupei Vița de Vie (Adrian Despot/voce, chitară, Adrian Ciuplea/chitară bas, Cezar Popescu/chitară, Sorin Tănase/tobe, Mihai Ardelean/clape) vorbește și numărul mare de spectatori, de toate vârstele, țin să precizez acest lucru, care au fost prezenți la concert, sala fiind arhiplină. Desigur, preponderent tinerii au răspuns afirmativ invitației, ne aducem aminte de unul dintre obiectivele pe care Filarmonica „Transilvania” le are în vedere și în această stagiune și anume diversitatea publicului, cultivarea gustului pentru muzica simfonică și în rândul tinerilor.

Ne-am bucurat să urmărim prestația Orchestrei și într-o astfel de ipostază, a fuziunilor sonore dintre genuri, potențate de vocea ușor recognoscibilă a solistului Adrian Despot. Pasaje instrumentale de mare impact, partituri dinamice, forță, vibrație, lirism, finaluri memorabile; sunetul chitarelor a adus un plus de culoare peisajului cu care suntem obișnuiți. Nu poate trece neobservată carisma dirijorului Remus Grama, tact, vigoare, nerv, toate dozate în măsura potrivită. Pe scurt, un trio care a ridicat sala în picioare.

S-a cântat, s-a dansat pe melodii ca „Luna și noi”, „Alungă tăcerea”, „Vina”, „Sunetul” sau „Praf de stele” și am intrat pentru câteva minute în atmosfera folk odată cu piesa „Șambala”, melodie din anii ʼ70 a instrumentistului Doru Stănculescu, reorchestrată.

Amintirea dirijorului Răzvan Metea, cel care a condus orchestra simfonică „Bigg Dimm aʼBand” a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, a fost un moment încărcat de emoție.

Dincolo de muzică, mă opresc și asupra efectelor vizuale/light design care au marcat seara de miercuri, antrenând o sinergie a simțurilor.

„Ne bucurăm să fim în seara asta aici, găzduiți de Filarmonică și să vă cântăm vouă. Încă de când a început proiectul în 2018, Clujul a fost în vizor”, a spus Adrian Despot. „A rămas în noi o bucurie de copil. Atunci când suntem aplaudați pentru ceea ce facem, este cea mai mare satisfacție pentru noi.”

Concert simfonic – dirijor Mika Eichenholz

*vineri, 24 februarie*ora 19

Stagiunea Filarmonicii clujene continuă cu concertul simfonic susținut de Orchestră sub conducerea dirijorală a lui Mika Eichenholz, solistă invitată Raluca Știrbăț (pian).

Iulia GHIDIU

Foto Cristina Rădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut