Simeze clujene | Pictura, limbaj al rugăciunii

„Eu pictez când mă rog și mă rog când pictez” este mărturisirea de credință pe care ne-o dezvăluie cu toată sinceritatea artistul brașovean Horia Țigănuș. Un artist afirmat, care a venit să încânte publicul clujean cu măiestria lucrărilor sale, într-o primă personală aici (urmând participărilor din cadrul Bienalei de ceramică și sticlă – edițiile 2018 și 2020), un portofoliu bogat ca tematică și tehnică de execuție.

„Rugați-vă cu glas tare”, deschisă la Turnul Croitorilor Centru de Cultură Urbană – în prezența artistului și a invitaților -, este binevenită în perioada în care ne aflăm, perioadă premergătoare Nașterii Domnului, invitând la o amplă meditație asupra condiției umane în raport cu divinitatea creatoare, pornind de la operele de artă și, implicit, de la psalmii davidici care au inspirat aceste lucrări. Pentru ca legătura să fie evidențiată la modul efectiv al trăirii, printre exponate regăsim și diferite ediții ale Psaltirii, la îndemâna vizitatorilor.

Fie că vorbim despre versetele care pun în lumină uimirea în fața măreției cerești, a puterii și înțelepciunii lui Dumnezeu versus vremelnicia acestei lumi, fie că vorbim de cele care înalță rugăciunea omului plecat înaintea Domnului și ridicat peste vrăjmașii săi, toate sunt dovada unui act de smerenie, materializat prin culoare, care vine, așadar, ca o datorie ce se cuvenea a fi împlinită.

Vernisajul expoziției poate fi catalogat drept o „șezătoare” între prieteni iubitori ai artei, o întâlnire îmbucurătoare între artele vizuale (prin Horia Țigănuș, Liviu Mocan), artele spectacolului (prin Iulia Merca), poezie (Dumitru Cerna) și învățătura creștină (prof. univ. Ioan Chirilă) căci, nu-i așa, „lirismul dus la apogeu are un singur nume – Yahve”, ca să-l citez pe părintele Ioan Chirilă. Mezzosoprana Iulia Merca a încântat cu o interpretare inedită, iar poetul Dumitru Cerna a ales, inspirat, să ne ofere spre ascultare două poeme-colind din creația proprie.

Celor douăzeci de desene în acuarelă, susținute de un albastru îmbietor, mângâietor – culoarea regină aș numi-o, în cazul de față -, Horia Țigănuș a dorit să le alăture o serie de lucrări sculpturale executate în lemn și sticlă, mărturii ale aceleiași sensibilități și curaj artistic. Amintesc aici Înalte-s scările cerului, Vera Iconica sau Izvorul Vieții, toate subsumate aceleiași teme mari a evocării divinului.

Așa cum bine a subliniat jurnalistul cultural Demostene Șofron, putem trasa o paralelă între lucrările lui Horia Țigănuș și țelul propus de Anton Bruckner, care spunea astfel: „Trebuie să fiu eu însumi. Vreau să-l iubesc pe Dumnezeu. Omul trebuie să facă totul spre slava lui Dumnezeu”.

Expoziția „Rugați-vă cu glas tare” poate fi vizitată până duminică, 8 ianuarie, luni-joi între orele 9-13, respectiv 14-17, iar vinerea între orele 9-15.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut