Simeze clujene | Întâlnirea generațiilor, la Salonul anual de artă

Întâlnirea generațiilor, la Salonul anual de artă

Un arc peste timp, o reuniune a artiștilor plastici clujeni din diferite generații, expoziția Filialei Cluj a UAP, „Salonul anual de artă 2022” a fost inaugurată la finalul săptămânii trecute la Muzeul Național de Artă din Cluj-Napoca.

Evenimentul a fost deschis de muzeograful Alexandra Sârbu și s-a bucurat de prezența invitaților prof. univ. dr. Ioan Sbârciu, președintele Filialei Cluj a UAP, prof. univ. dr. Radu Moraru, prof. univ. dr. Ioan Horvath-Bugnariu și prof. univ. dr. Radu Pulbere, cadre didactice ale Universității de Artă și Design. De asemenea, au luat parte pictorii Teodor Botiș, Gavril Gavrilaș și Lao Pi.

Manuela Botiș, Kefalonic
Eugen Moritz, Chroma-ritm

Corespunzând diferitelor specializări de studiu, lucrări de pictură, grafică, sculptură și arte textile pot fi admirate în sălile generoase ale muzeului clujean, impresionând prin varitatea tematică, a tehnicilor și materialelor folosite – amintesc aici faptul că unele exponate au fost create inclusiv din materiale reciclate iar altele îmbină mai multe tehnici de realizare, rezultatul fiind unul de excepție, un deliciu pentru ochiul uman.

Adina Jurca, Aqua

„Avem, într-adevăr, un moment odată pe an când ne propunem să ne întâlnim, să fim împreună, e vorba de o tradițională expoziție anuală, județeană și care cuprinde toți artiștii din Cluj. Sunt foarte multe moduri de a gândi arta, de a o practica. Este foarte bine că avem această expoziție și câte vreme există eu cred că dă o șansă și celor tineri și celorlalți de a se manifesta, cei care doresc să arate clujenilor ce lucrează sau cei care doresc să se implice în social și să fie buni cetățeni ai Clujului”, a mărturisit prof.univ.dr. Ioan Sbârciu.

„Pentru că ne întâlnim rar, avem, totuși, această ocazie, cel puțin odată pe an, să ne întâlnim. Noi, artiștii plastici din Cluj, facem parte din viață, din viața Clujului. Din păcate, ca principiu diriguitor, Uniunea noastră nu-și ocupă locul pe care îl merită. Uniunea are statut de profesionist, verificat, cu premii naționale. Clujul e un oraș plin, toată lumea pictează. Și pictează în ce fel, intră în fața profesioniștilor la prețuri foarte, foarte vandabile și, în felul acesta, mulți dintre profesioniști trăiesc la un nivel de viață și cu posibilități materiale foarte, foarte reduse. Ce-i de făcut? E foarte greu, pentru că, din păcate, cum spuneam, artele plastice nu ocupă acel loc, centrul acela de lumină pe care îl merită filiala noastră. Sunt gelos pe atmosfera aceea de prietenie pe care am întâlnit-o la București (n.red. între Corneliu Baba și discipolii săi)- în 1964 eu am fost la o specializare la Corneliu Baba-, relațiile dintre profesor și student, o relație pe care sperăm s-o introducem și noi, să ajungem la acea armonie necesară, la acea armonie gravă”, a evidențiat pictorul Teodor Botiș.

Expoziția „Salonul anual de artă 2022” va putea fi vizitată până în data de 8 ianuarie, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut