Simeze clujene | Efervescența artelor vizuale

*miercuri, 5 octombrie* ora 18*

Muzeul de Artă din Cluj-Napoca urmează să găzduiască nu una, ci trei noi manifestări din sfera artelor vizuale, în paralel. Portofoliul este cu atât mai generos cu cât artiștii dezvăluie preocupări diferite, orientări spre zone artistice distince. Mă refer aici la pictură – Dumitru Ivan, sculptură – Liviu Mocan și, respectiv, ilustrație de carte – Delia Chira.

Dumitru Ivan

Cu un portofoliu bogat de teme și bordări, Dumitru Ivan este orginiar din Sighișoara și a urmat cursurile Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București. Din 1966 și până în 1983 a activat ca și cadru didactic la Școala Populară de Arte din Cluj, ulterior emigrând în Statele Unite ale Americii. Prezent în numeroase expoziții de grup în țară și în străinătate. Totodată, a avut numeroase expoziții personale la New York, Rapid City, Boulder, Essen, Budapesta, Heidelberg, Cluj-Napoca, apreciate de public și criticii de artă.

Vernisajul va avea loc la etaj, în sălile 18-22.

Expoziția va rămâne deschisă spre vizitare până în data de 16 octombrie, de miercuri până duminică, în intervalul 10-17.

Liviu Mocan

Personalitate cunoscută pe scena artistică națională și internațională, cu opere în România, dar și în alte țări din Europa, America de Nord, Africa și Noua Zeelandă, Liviu Mocan revine în atenția publicului clujean cu lucrarea „Scara Lumii” (2017), realizată în alamă, 3,00 x 2,39 x 1,26 m, și care face parte dintr-un ciclu de cinci opere, intitulat „Arhetipuri”. Această lucrare a fost donată Muzeului de Artă Cluj-Napoca de către Jubilee College, Cambridge, din Marea Britanie.

Vernisajul va avea loc în curtea muzeului.

Cu acest prilej, vor lua cuvântul: Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Jonathan Tame, director al Jubilee Centre, Alexandra Rus, istoric și critic de artă, Horia Avram, istoric și critic de artă, Anamaria Bocăniciu, doctorand la Universitatea Babeș-Bolyai.

Evenimentul va fi completat de un recital, interpretare în premieră, pe sculptura de alamă, a două lucrări muzicale de către Cristian Bence Muck, compozitor și David Mocan, cornist, anunță organizatorii.

Delia Chira        

S-a născut la Bistrița și a absolvit Facultatea de Istorie și Filosofie, în cadrul Universității Babeș-Bolyai, urmând studiile masterale ale Facultății de Arhivistică din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, București. În prezent este angajat al Bibliotecii Județeane „Octavian Goga” Cluj, la Sala de Artă. Portofoliul său include studii în creion asupra istoriei costumului feminin și masculin în perioada numită „La Belle Epoque”, o expoziție itinerantă de desene în tuș reprezentând accesorii vestimentare aparținând diverselor populații indigene de pe teritoriul Americii de Nord și al Canadei.

Expoziția de față este rezultatul colaborării cu fosta jurnalistă Ruxandra Biró și constă într-o serie de ilustrații originale ale volumului de poezie „Fața întunecată a lunii”. Ruxandra Biró este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea București și a activat ca jurnalist la București și Cluj-Napoca, iar ulterior ca bibliotecar la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” din Cluj.

Vernisajul va avea loc în sala de expoziții temporare de la demisolul muzeului. Tot atunci vom asista și la un moment de lectură publică din partea Ruxandrei Biró, aflăm din prezentarea oferită pe pagina de Facebook a instituției.

Expoziția va rămâne deschisă spre vizitare până în data de 16 octombrie, de miercuri până duminică, în intervalul 10-17.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut