Simeze clujene | Contrapunct, o experiență artistică multisenzorială

*3 – 20 noiembrie*

Muzeul Național de Artă din Cluj-Napoca se pregătește să inaugureze expoziția intitulată „Contrapunct” a artistului plastic Radu Comșa. Manifestarea este un proiect interdisciplinar, o invitație la incursiune prin diferitele forme de expresie artistică, reunind pictura, obiectul și intervenția într-un singur eveniment.

Vernisajul va avea loc joi, 3 noiembrie, de la ora 18.00, în prezența prof. univ. dr. Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Radu Comșa, artist expozant, Tudor Paul Scripor, inventatorul noului alfabet tactil al culorilor, și dr. Dan Breaz, curatorul expoziției.

Manifestarea instituie, totodată, o premieră mondială și anume realizarea unui proiect artistic bazat pe cea mai recentă invenție brevetată la nivel mondial și premiată cu medalia de aur la Salonul de inventică de la Geneva, în anul 2019, extensia cromatică Scripor, cea care completează alfabetul Braille cu reprezentarea universală a culorilor.

Cercetarea vizuală a artistului Radu Comșa a vizat deopotrivă reinventarea propriilor lucrări în noul limbaj accesibil persoanelor cu dizabilități de vedere cât și a unei opere emblematice din patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, „Călărețul albastru”, aparținând artistului Hans Mattis-Teutsch, exponent al avangardei istorice românești. Transpunerea acesteia în Scripor va putea fi accesată în cadrul expoziției, anunță organizatorii.

Trebuie, așadar, subliniată funcția educativă a inițiativei de față, preocuparea pentru nevoia de incluziune a persoanelor cu dizabilități, cărora li se oferă, astfel, accesul la o experiență estetică inedită.

Ulterior inaugurării, expoziția „Contrapunct” va putea fi vizitată până în data de 20 noiembrie, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.

Radu Comșa

Radu Comșa este originar din Sibiu. A absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, unde a activat o perioadă ca și cadru didactic. Lucrările sale au putut fi admirate în diverse galerii și instituții de artă din țară și din străinătate precum și în cadrul unor bienale și expoziții internaționale de prestigiu: Bienala Art Encounters, Timișoara (2015); „A few grams of Red, Yellow, Blue”, Centrul pentru Artă Contemporană „Ujazdowski Castle”, Varșovia (2014); „Hotspot Cluj” – New Romanian Art, Arken Museum, Copenhaga (2013); „European Travellers” – Art from Cluj today, Műcsarnok | Kunsthalle Budapesta (2012); „Estate”, Galeria „Marianne Boesky”, New York (2012).

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut