Serbările Iernii Rotary 2023 | Oameni de valoare, tineri de viitor

Cu siguranță, seara zilei de luni, 30 ianuarie, 2023-cinema-teatru ”Florin Piersic”-, nu va fi uitată deloc de cei prezenți. A fost să fie seara valorilor, seara tinerilor sau cum îmi place să-i numesc, viitorii Seniori ai României, seara oferită cu generozitate de Clubul Rotary Cluj-Napoca, președinte dr. Matei Miko. Ca de obicei atent la evenimentele majore ale ființei noastre spirituale, atent la cei care le-au dat și le dau viață, trei din cele patru acte ale serii de luni fiind dedicate Reginei Maria.

Premierea câștigătorilor concursului de eseuri ”Școala Ardeleană”

Inițiat de acad Ioan Aurel Pop, concursul de eseuri stimulează creația istorico-literară în rândul elevilor, descoperirea de noi talente, tineri de care îmi doresc să mai auzim și în anii următori.

Premierea câștigătorilor i-a revenit acad. Ioan Bolovan, distinsul istoric ținând să sublinieze următoarele: ” Școala Ardeleană a fost o mișcare amplă, cu o componentă și ortodoxă, mai ales în părțile Banatului și îi amintesc pe Dimitrie Țichindeal, Moise Nicoară. Indiferent de confesiunile religioase îmbrățișate, toți s-au pus în slujba unității naționale. Aș dori și m-ar bucura să văd în lucrările elevilor, mă refer la edițiile următoare, aplecări și asupra acestei componente bănățene, la fel de importantă în afirmarea ființei naționale”.

Laureații: Premiul I: Antonia Suciu (C. N. ”Gheorghe Șincai”, profesor Lucia Copoeru) * Premiul II: Răzvan Laurențiu Rusu-Mărginean (Colegiu Tehnic ”Ana Aslan”, profesor Adrian Frâncu); Ovidiu Cristian Suătean (Liceul Teoretic ”Nicolae Bălcescu”, profesor Angela Hossu) * Premiul III: Dalia Sîntejudean (C. N. ”Gheorghe Șincai”, profesor Cecilia Johrend), Andrei Pruneanu (C. N. ”Emil Racoviță”, profesor dr. Maria Rițiu); Antonia Știr (C. N. ”Gheorghe Șincai”, profesor Lucia Copoeru) * Mențiuni: Matei Someșan (C. N. ”Gheorghe Șincai”, profesor Lucia Copoeru); Alex Florin Lazăr (C. N. ”Emil Racoviță”, profesor dr Maria Rițiu); Remus Andrei Căldărar (Colegiul Tehnic ”Ana Aslan”, profesor Adrian Frâncu); Alin Mihai Căpâlnaș (Liceul Teoretic ”Alexandru Papiu Ilarian ” Dej, profesor Alexandrina Almășan)

Maria, Inima României”

Al doilea moment al serii l-a constituit proiecția de gală a filmului documentar ”Maria, Inima României”-regia și scenariul Trevor Poots, producător asociat Dan Drăghicescu, producător Senior Viorel Chesaru, editor Mircea Lăcătuș, narator Marcel Iureș; producție Chainsaw Film Production-, în prezența producătorului executiv John M. Florescu.

Este filmul care trebuie, subliniez acest lucru, văzut. Este un act de cultură generală, de cultură de specialitate, de noblețe pentru cea care a fost să fie Femeie, Regină, Ambasador și nu în ultimul rând, Legendă.

Avem de-a face cu un portret în mișcare, portretul unei femei energice, pline de viață, delicată și fragilă deopotrivă. Și mișcare înseamnă, prin imagini, fotografii, interviuri (acad. Ioan Aurel Pop, Neagu Djuvara, Hannah Pakula, Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei, Leni Shrager, Karl Friedrich Prinț de Hohenzollern…), filmări în 9 țări (România: București, Sinaia, Alba Iulia, Cluj-Napoca, Balcic, Bicaz, Soveja, Constanța; Franța: Paris; Statele Unite: New York; Ungaria: Budapesta; Rusia: Moscova…), documentări realizate în 14 arhive naționale. Imagini din care nu lipsesc căsătoria cu Prințul Moștenitor al României (1893), vizitele în mijlocul soldaților români, momentul încoronării de la Alba Iulia (1922), vizita în Statele Unite, trecerea la ortodoxism, armata română în Primul Război Mondial, necazurile cauzate de fiul Carol, dar și de comuniști după preluarea puterii la final de război, prezența la Conferința de Pace de la Paris (1919), moartea și înmormântarea reginei Maria… și prefer să mă opresc aici. Cu îndemnul de a merge să vedeți filmul.

Plusul? Plusul vine din imaginile color, respectiv vocea Reginei Maria. Voce emblematică, din Testamentul căreia vă citez finalul. ”Când veți citi aceste slove, Poporul meu, eu voi fi trecut pragul Tăcerii veșnice, care rămâne pentru noi o mare taină. Și totuși, din marea dragoste ce ți-am purtat-o, aș dori ca vocea mea să te mai ajungă încă o dată, chiar de dincolo de liniștea mormântului”. Cu încă un citat, la fel de relevant: ”Iubirea mea pentru țară este religia mea”.

Povestea făuririi statuii Regina Maria

A fost să fie al treilea moment al serii, în prezența celor care au contribuit material și financiar la realizarea statuii, dezvelită la Alba Iulia, moment ce a coincis cu Centenarul Încoronării, 15 octombrie 1922-15 octombrie 2022, în prezența Majestății Sale Margareta Custodele Coroanei și a Alteței Sale Regale Principele Radu, a sculptorului Mircea Rusu, a oficialităților locale și nu numai.

Prezent la Serbările Iernii Rotary 2023, sculptorul Mircea Rusu a ținut să sublinieze următoarele: ”Este mai ușor să sculptez decât să vorbesc. Statuia este omagiul pe care-l aduc Majestății Sale Regina Maria la capătul a peste 1000 de zile de muncă. Este cea mai mare singură sculptură din România făcută dintr-un singur Bloc de marmură. Mă uit la cei premiați astăzi și le spun Voi sunteți viitorul! Vă iubesc Majestate!

Recital Alexandra Rebeca Iancu

A fost pata de culoare a serii, un recital de harpă și voce la finalul căruia nu pot decât să-mi exprim speranța că pe tânăra Alexandra Rebeca Iancu vom mai avea ocazia să o vedem și să o ascultăm.

Am avut parte, sala a fost plină, de o seară deosebită, dedicată unui om special, dedicată unor oameni de valorea și unor tineri în care ne putem toate speranțele.

Demostene Sofron

Foto Bogdan Olar

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut