Sentință în procesul privind limba în care să fie educat un copil cu tată român și mamă maghiară

Instanța Judecătoriei Cluj-Napoca s-a pronunțat, recent, în procesul deschis pentru a se stabili dacă e important sau nu pentru un copil de trei ani ce provine dintr-un cuplu mixt-tată român și mamă de etnie maghiară, să urmeze educația în limba română.

Acțiunea în instanță a fost înaintată de un avocat clujean pentru a o obliga pe fosta parteneră de viață să-și dea acordul ca fiul lor de trei ani să fie înscris la grădiniță cu program cu predare în limba română.

Bărbatul are un băiețel dintr-o relație cu o clujeancă de etnie maghiară. Când micuțul a împlinit vârsta la care trebuia înscris la grădiniță, mama copilului a ținut să fie educat în limba maghiară. Tata însă nu a vrut să audă de așa ceva, argumentând că educația în limba maghiară i-ar limita șansele în viață și pe piața muncii. Cum cei doi nu au ajuns la un acord, bărbatul a apelat la Judecătoria Cluj-Napoca pentru ca instanța să stabilească limba în care să fie educat copilul.

Bărbatul și-a motivat demersul prin faptul că o educație în limba română îi oferă copilului o paletă mai largă de oportunități în viitor.

Mama copilului a spus că în cazul în care fiul lor va frecventa grădinița în limba română va avea posibilitatea să învețe doar o singură limbă, care spune clujeanca, este în defavoarea copilului iar pe de altă parte îi va limita posibilitatea de a cunoaște și cultura și literatura maghiară. „Este în interesul copilului să învețe ambele limbi în mod paralel, având posibilitatea aceasta la grupa maghiară, întrucât curricula grădiniței prevede programă atât în limba maghiară cât și în română, în schimb dacă frecventează grădinița în limba română va avea posibilitatea să învețe doar o singură limbă care este în defavoarea copilului, pe de altă parte limitându-l astfel de a cunoaște și cultura și literatura maghiară”, a explicat femeia.

Procesul s-a derulat la Judecătoria Cluj-Napoca iar până la obținerea unei sentințe definitive, tatăl copilului a cerut instanței să tranșeze disputa prin procedura urgentă conferită de ordonanța președințială.

Judecătoria Cluj-Napoca a admis solicitarea bărbatului dispânând înscrierea copilului la grădiniță în limba română.

Recent instanța s-a pronunțat și în procesul de fond, dând dreptate din nou tatălui copilului.

„Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul M.V.R, în contradictoriu cu pârâta B.I.SZ. Respinge ca neîntemeiată cererea reconvențională formulată de pârâta reclamantă reconvențional BISZ, în contradictoriu cu reclamantul pârât reconvențional M.V.. Suplineşte consimţământul pârâtei B.I în vederea înscrierii minorului M.V.D, pe toată perioada învăâțământului preșcolar, la Gradiniţa cu program prelungit ”Bambi” situată în Cluj-Napoca, str. Moţilor, nr. 58, judeţul Cluj, în grupa cu predare în limba română”, se arată în hotărârea Judecătoriei Cluj-Napoca. Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

 

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut