Sentință de evacuare a fabricii Clujana din Piața 1 Mai

Clujana va trebui să părăsească sediile din Piața 1 Mai din Cluj-Napoca, după ce Consiliul Județean Cluj a obținut o sentință de evacuare împotriva cunoscutului brand de încălțăminte.

Sentința este executorie și, deși putea fi atacată cu apel, se pare că societatea nu a contestat sentința de fond. Clădirile din Piața 1 Mai în care își desfășoară activitatea societatea Clujana au ajuns în proprietatea Consiliului Judeţean Cluj în 2018 în contextul procedurii de insolvență la care a fost supusă fabrica de încălțăminte. ANAF a scos în 2017 la vânzare un spaţiu de vânzare de 118 metri pătraţi de pe strada Teodor Mihaly, hala de producţie în suprafaţă de 2296 mp şi terenuri de 8.000 mp din Piața 1 Mai. Preţul de pornire pentru spaţiile şi terenurile scoase atunci la licitaţie a fost de 28.560.610 lei.

Din totalul datoriilor pe care societatea le aavea la stat, 5,1 milioane de lei reprezentau taxe şi impozite la stat, 5,5 milioane de lei constituiau contribuții neachitate pentru pensii, 220.000 de lei sume neachitate la bugetul pentru șomaj, precum și restanțe de 2,1 milioane de lei la bugetul asigurărilor de sănătate.

Consiliul Județean Cluj a ales să cumpere activele Clujana pentru a le transforma în spații administrative capabile să satisfacă atât necesitățile actuale ale Consiliului Județean cât și cele ale entităților subordonate, a căror activitate se desfășoară momentan în clădiri închiriate. Astfel, se dorește ca în clădirile achiziționate să fie relocate birouri și spații de arhivare pentru Centrul Militar Zonal Cluj, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Cluj sau pentru Filarmonica Cluj, instituții care, în acest moment, plătesc chirii în valoare totală de peste 650.000 de lei anual.

În acest an, în luna martie, forul județean a somat Clujana să părăsească imobilele din Piața 1 Mai. Cum societatea nu a avut unde să-și mute activitatea, și-a continuat producția în același clădiri. Consiliul Județean Cluj însă a deschis proces de evacuare la Judecătoria Cluj-Napoca, iar recent instanța a da câștig de cauză forului județean.

„Admite acţiunea având ca obiect evacuare formulată de reclamantul Județul Cluj, reprezentat prin preşedintele C. J. C., în contradictoriu cu pârâta Clujana. SA, reprezentată prin director general C. O. Dispune evacuarea pârâtei din imobilele proprietatea reclamantului.(…) Obligă pârâta la plata cheltuielilor de judecată în cuantum de 80 de lei, reprezentând onorariu executor judecătoresc. Respinge cererea privind acordarea unui termen de grație, formulată de pârâtă. Executorie. Cu drept de apel în 5 zile de la pronunţare, care se va depune la Judecătoria Cluj – Napoca”, se arată în încheierea Judecătoriei Cluj-Napoca.

Acum, Clujana are cam 100 de angajați, iar dacă se va pune în executare sentința de evacuare și nu se va găsi o soluție pentru un alt spațiu în care să se mute societatea nu se știe care va fi soarta.

Fabrica de încălţăminte din Cluj a fost fondată în anul 1911, de familia Renner. Pe atunci purta numele de „FABRICA DE PIELE FRAŢII RENNER & CO”, iar după Primul Război Mondial a devenit cea mai mare fabrică de încălțăminte din Estul Europei. În anii ’80 – ’90, Clujana a fost identificată ca fiind cea mai mare fabrică din industria tăbăcăriei din România, peste 90% din producţia fabricii fiind trimisă la export.

După 1992, societatea Clujana a intrat în declin, deoarece numărul comenzilor a început să se reducă considerabil. Situaţia s-a înrăutăţit tot mai tare, astfel că în 1999 fabrica a fost nevoită să-şi sisteze complet activitatea. Nu mai puţin de 2.800 de oameni au rămas atunci fără locuri de muncă.

Producţia a fost reluată abia în 2003, după ce Guvernul a adoptat Ordonanţa nr. 47 din 10 iulie, prin care a fost transferat pachetul de acţiuni al Clujana SA din proprietatea privată a statului şi din administrarea Autorităţii pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului (APAPS) în proprietatea privată a judeţului Cluj şi în administrarea Consiliului Judeţean Cluj.

De atunci, la conducerea fabricii s-au perindat mai mulţi directori impuşi de Consiliul Judeţean Cluj, însă managementul promovat de aceştia s-a dovedit a fi păgubos pentru unitatea economică clujeană.

În aprilie 2015, în fruntea societăţii Clujana este instalat, cu girul Consiliului Judeţean Cluj, liberalul Florin Gliga. La acea dată, el făcea deja parte din Consiliul de Administraţie al fabricii. Deşi se spera că Gliga va reuşi relansarea societăţii, lucrurile au mers într-o cu totul altă direcţie: spre insolvenţă.

Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut