Senatorul clujean Adrian Oros: Demontarea statuii lui Iuliu Maniu este o greșeală gravă a administrației locale

Senatorul clujean Adrian Oros, liderul Forța Dreptei  Cluj, consideră că demontarea monumentului lui Iuliu Maniu este o greșeală gravă a administrației locale clujene, cu atât mai mult cu cât, spune parlamentarul, statuia nu a fost realizată din banii Primăriei, ci din fondurile “donate cu generozitate” de academicianul Emil Burzo. 

Senatorul clujean susține că demantelarea statuii marelui om politic român din centrul Clujului reprezintă un gest de dispreț față de Istorie, mai ales că vine exact în perioada în care sărbătorim 150 de ani de la nașterea lui Iuliu Maniu și comemorăm 70 de ani de la dispariția sa.
“Iuliu Maniu s-a născut în 8 ianuarie 1873 și s-a stins din viață la 5 februarie 1953. Demantelarea statuii lui Iuliu Maniu, cu câteva zile înaintea comemorării a 70 de ani de la moartea marelui om, dovedește cel puțin dispreț față de Istorie. Aroganță și suficiență.

Iuliu Maniu este unul dintre făuritorii României Mari. El a avut un rol considerabil în Marea Unire din 1918 și a condus rezistența românilor împotriva tuturor totalitarismelor, de stânga și de dreapta. Iuliu Maniu a plătit cu viața sa refuzul de a face compromisuri cu comuniștii. El este un simbol al României democratice și demne.

De aceea, demantelarea statuii sale din centrul Clujului reprezintă un gest de dispreț față de Istorie, mai ales că vine exact în perioada în care sărbătorim 150 de ani de la nașterea lui Iuliu Maniu și comemorăm 70 de ani de la dispariția sa. Iuliu Maniu s-a născut în 8 ianuarie 1873 și s-a stins din viață la 5 februarie 1953.

Demontarea cu excavatorul a statuii lui Iuliu Maniu din Piața Ștefan cel Mare a avut loc sub motivul unor lucrări de modernizare a centrului istoric al orașului. Însă cu greu putea fi găsit un moment mai nepotrivit pentru acest lucru. Și aceasta cu atât mai mult cu cât Primăria Cluj-Napoca a omis cu aroganță să comunice clujenilor planurile și intențiile legate de protejarea acestei statui și de modul în care ea va fi repusă acolo unde se cuvine.

Acest lucru este o greșeală gravă a administrației locale, cu atât mai mult cu cât statuia lui Iuliu Maniu nu a fost realizată din banii Primăriei, ci din fondurile donate cu generozitate de academicianul Emil Burzo.

Îi solicit primarului Emil Boc să își ceară scuze clujenilor pentru acest gest. Îi cer să ia toate măsurile pentru a proteja așa cum se cuvine statuia lui Iuliu Maniu și să o repună cu maximă rapiditate acolo unde îi este locul, în centrul orașului în care marele conducător al Partidului Național Român și al Partidului Național Țărănesc și-a petrecut anii studenției”, a transmis Adrian Oros.

De asemenea, senatorul solicită imperativ responsabililor proiectului de modernizare a centrului istoric al Clujului să ia toate măsurile pentru a preveni alterarea monumentelor din această zonă. “Și aceasta pentru că mai mulți clujeni și-au arătat indignarea față de modul în care grupul statuar al Școlii Ardelene a fost repus în fața Universității Babeș-Bolyai. Ei sunt nemulțumiți de alterarea soclului realizat de marele artist plastic Romulus Ladea, cel care a sculptat grupul statuar al corifeilor culturii române din Transilvania. Soclul face parte integrantă din opera artistică, de aceea le cer cu fermitate celor responsabili să refacă sculptura cu tot cu soclu, exact așa cum a fost ea concepută de artist”, a spus liderul Forța Dreptei Cluj.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut